Bir dönem yerli içeriklerin kısıtlı olduğu ve ağırlıklı olarak İngilizce içeriklere ulaşabildiğimiz bir dijital mecra olan ‘podcast’ler artık benimsediğimiz ve günlük hayatımıza aldığımız bir mecra haline geldi. Dünyadaki yükselişinin ülkemize de yansıması çok gecikmedi.
Podcast dünyasına artan ilgiyle beraber farklı kategorilerden ufuk açan, ilham veren Türkçe podcastlerin sayısı günden güne artmaya başladı. Kimileri çok iyi birer bilgi ve ilham kaynağı olurken kimileri de keyifli vakit geçirmemizi sağlayan içerikleri bize sunar hale geldiler.
Yerli podcastlerin sayısının artmasıyla beraber dikkat çeken kategorilerden biri de gastronomi oldu. Gastronomiye duyulan ilgi sadece iyi lezzetleri keşfetmek, tatmak veya tarif denemekle sınırlı değil. Arka planda şeflerin hikayesini dinlemek, gıdanın tarihçesini incelemek ve sektörel dinamikleri öğrenmek de merak ve ilgiyi taze tutan öğeler arasında yer alıyor.
Gastronomi podcastleri de bu anlamda ciddi birer bilgi kaynağı oluyorlar. Hal böyle olunca biz de sizin için yemeğin büyülü dünyasını farklı bakış açılarından ele alarak inceleyen Türkçe podcast serilerini derledik. Bu podcastlerin bazıları yeni bölüm yayınlamaya devam ederken bazıları da görevlerini tamamlayıp serileri bitirmiş ama her daim dinlemeye hazır kaynaklar halinde dinleyicilerini bekliyorlar.
Acı, Tatlı, Mayhoş
NTV Radyo’nun takip etmesi keyifli programlarından olan Acı, Tatlı, Mayhoş’u yemek kültürü yazarı Aylin Öney Tan hazırlayıp sunuyor. Kendisi aynı zamanda bir mimar ve restorasyon uzmanı. Haliyle yemek dünyasına farklı perspektiflerden de bakabiliyor ve ortaya dinlemesi hem keyifli hem öğretici yayınlar çıkıyor. Yayının sloganı olan “bir tutam tarih biraz da tarif” ibaresi de içeriği özetler nitelikte. Aylin Öney Tan, yemekleri veya yiyecekleri anlatırken hikayeler, tarifler, püf noktaları, müzikler ve tarihi bilgiler de ekliyor. Böylece farklı kültür ve coğrafyaları yemek üzerinden tanıma şansına da erişiyoruz. Acı Tatlı, Mayhoş her gün NTV Radyo’da yayınlanıyor. Tüm bölümleri podcast olarak dinlemeniz mümkün.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://www.ntvradyo.com.tr/program/aci-tatli-mayhos/460
Gastronomi Sohbetleri
NTV Radyo aracılığıyla bize ulaşan bir başka keyifli podcast de Gastronomi Sohbetleri. Programın sunucusu Nacide Berber, her bir bölümde farklı bir konuğu ağırlayarak geçmişten bugüne yemekleri, kaybolan tatları, sofra kültürünü, mutfak teknolojilerini ve saklama-pişirme yöntemlerini konuşuyor. Konuklar arasında aşçı, gurme, yemek tarihçisi, araştırmacı ve yemek yazarı gibi yemek kültürüne farklı pencerelerden bakan alanında değerli isimler bulunuyor.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://www.ntvradyo.com.tr/program/gastronomi-sohbetleri/490
Ülkenin öncü mutfak eğitim merkezlerinden Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) çatısı altında hazırlanan bu podcast serisi hem sektör çalışanları hem yeme-içme meraklıları adına oldukça faydalı. Her bölüm yiyecek-içecek sektöründen uzman bir ismi ağırlayan seride sektörün farklı konuları geniş bir yelpazede ele alınıyor. Konuklar arasında gastronomi dünyasının çeşitli noktalarında çalışan değer değerli isimler bulunuyor. Kimi zaman kendi kariyer yolculuklarını, kimi zaman sektörün çetrefilli dünyasını anlatan bu simalar arasında mutfak şefleri, restoran yöneticileri, yemek fotoğrafçıları, akademisyenler ve yemek yazarları bulunuyor.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://msa.com.tr/msa-podcast
Gastronomi & Mutfak Sanatları Konuşmaları
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından yayına hazırlanan bu podcast, işin hem akademik hem de sektörel boyutuna bakıyor. Gastronomi, mutfak sanatları ve gıda mühendisliği gibi akademik alanlarda görev yapan öğretim üyeleri mikrofonun arkasında yer alıyor ve dinleyicilere gıdaya dair çeşitli perspektifler sunuyor. Programın son üç bölümünde ise mikrofonu bu defa öğrenciler devralıyor ve bu alanda eğitim almak isteyenlere ışık tutuyor.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://podcasts.apple.com/tr/podcast/gastronomi-mutfak-sanatlar%C4%B1-konu%C5%9Fmalar%C4%B1/id1525077770
IWSA Dijital Yayınları
International Wine and Spirit Academy yani kısaca IWSA’nın bünyesinde pek çok podcast yayını da bulunuyor. Alkollü içecek sektörü çalışanlarının kariyer yolculuklarının en büyük eşlikçilerinden biri olan IWSA bu alandaki yayınlarıyla sadece sektör çalışanlarının değil konuya merak salan tüketiciler için de bilgi kaynağı sunuyor. Şarap 101, Whisky 101, Rakı 101, Distile 101, Anason Muhabbetleri ve Ayça Budak ile Tadımlık Sohbetler gibi merak uyandıran ve renkli serilere imza atan IWSA yayınları gastronomi tutkunları için bir referans kaynağı haline de geliyor.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://iwsa.com.tr/dijitalyayinlar/podcastler
Gastro-Felsefe
Adından da anlaşılacağı gibi gastronomi ve felsefe ilişkisini ele alan, yeme-içme alışkanlıklarımıza felsefe penceresinden bakan farklı bir podcast önerisi var bu defa. Seriyi, gıda sektöründe uzun yıllar yöneticilik ve danışmanlık yapan Ayhan Cöner hazırlayıp sunuyor. Gastronomi dünyasını felsefe birikimiyle incelerken tarih, kültür, sanat ve politikadan öğeler de eklemeyi ihmal etmiyor. Sonuç olarak da sık sık durdurup not almak isteyeceğiniz, farkındalıklarınızın artacağı ve zihninize bambaşka kapılar açan farklı bir podcast tecrübesi kalıyor.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://karnaval.com/programlar/gastro-felsefe
Bu yazımız ilginizi çektiyse ”Sürdürülebilir Bir Yiyecek-İçecek Sektörü Mümkün: Sıfır Atık Restoranlar” yazımızı buradan, ”Geçmişten Bugüne Restoranlar ve Yemekte Sadeleşme” yazımızı ise buradan okuyabilirsiniz.
Ayrıca ”Urla’da Gastronomi Adına Bir Adım Atıldı: Urla Gastronomi Rotası” yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.
Farklı bir öneri olarak ”Müzik Ruhun Gıdası Derler, Peki Siz Ruhunuzu Nasıl Besliyorsunuz?” yazımızı buradan okuyabilirsiniz.