Gerçek bitki sevdalıları bilir ki 1 bitki asla yetmez! Ya da 7. Veya 33… Hele ki bitkilerimiz bir de çoğaltılabiliyorsa tadından yenmez. Ve bir bakmışsınız eviniz bir ormana dönmüş; sizin kişisel iç mekan ormanınız. Böyle bir durumda zaman zaman küçük misafirlerle karşılaşabilmeniz olağan olsa da unutmayın, her şeyin bir çözümü vardır. Ve kendinizi bir bitki sevdalısı olarak görmüyorsanız bu size yalnızca bir bitki uzaklıkta. 🙂
Peki uygun bitkileri nasıl seçebiliriz ve seçtiğimiz bitkilere nasıl bakabiliriz diyorsanız, buyurun günümüzün popüler ve bakımı kolay iç mekan bitkilerini birlikte tanıyalım.
Her çeşidi ve her boyutuyla göz kamaştıran bitkilerden olan bu tropik misafirimiz kesinlikle evinizin gözdelerinden biri olacak. Üstelik bakımı da oldukça kolay. Suyu, nemi ve yeri uygun olduğu müddetçe sadece arkanıza yaslanın ve ardı ardına çıkan yeni filizlerin tadını çıkarın.
Büyük, parlak yapraklı Monstera deliciosa ve küçük yapraklı, sarkıcı Monstera adansonii , bu güzel türün en sevilen çeşitlerinden. 1-2 Haftada 1 sulama isteği olan monsteralar, ekstra bir nem kaynağı olmadan da yaşayabileceği gibi, ekstra nem sağlandığı zaman bu nemden yararlanırlar. Kim daha mutlu bir monstera istemez ki? Sonbahar-kış döneminde ayda 1 sefer ; ilkbahar-yaz döneminde haftada 1 sefer yapraklarına su püskürtmek bitkinizi oldukça mutlu edecek ve yeni filizlerin açılmasında yardımcı olacaktır.
Yaz dönemlerinde tropikal bitkilerinize banyoda oda sıcaklığındaki su ile duş aldırarak da sulama ve nem ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Nem makinesi kullanmak veya bitkinizi yosun çubuğuna sardırmak da yapabileceğiniz diğer alternatifler. Artık monsteranızı direkt güneş ışığı vurmayan, aydınlık bir yere yerleştirip gözlerinizin önünde gelişimini keyifle izleyebilirsiniz. Eğer monsteranızın yaprakları olması gerektiği gibi kendiliğinden delinmiyor ve parçalanmıyorsa bulunduğu mekan ışık açısından yetersiz demektir.
Farklı şekildeki rengarenk yaprakları ve yetiştirme kolaylığı ile evinizdeki ormanın nadide bitkilerinden bir diğeri ise alocasiadır. Eşsiz çizgili yaprak sapları ile “zebrina”, devasa yaprakları ile “macrorrhizos”, vatoza benzer değişik yaprak şekli ile dikkat çeken “stingray”, siyah rengi ile “infernalis”… hepsi birbirinden güzel varyeteleri ülkemizde de popülerleşen bu güzel bitki haftada 1 olacak şekilde derin sulama ister.
Peki derin sulama nedir dediğinizi duyar gibiyim. 🙂 Yani suyu güzel drene eden bir toprakta, altı delikli saksımızda baktığımız bitkimizi haftada 1 sefer, sulama suyu saksı tabanından süzülecek şekilde booolca suluyoruz. Benim bu tür ihtiyaçları olan bitkiler için favori bitki dikim materyalim olan LECA (küçük kil topları) , suyun fazlasını hemen uzaklaştırarak kendi bünyesinde tuttuğu su miktarı ile de bitkimizi su bakımından doyurur ve bitkimize nem sağlar. Yine bitkimizi iyi ışıklı bir ortama yerleştirip, yapraklarına su püskürterek mutluluğu için en büyük adımı atmış oluruz.
Kış aylarında gübre ihtiyacı olmamasına karşın yazın 2-4 haftada 1 sefer; nitrojen, fosfat, potasyum elementleri içeren sıvı gübre takviyesi vererek oldukça mutlu bir alocasiaya sahip olabilirsiniz.
Küçücük boylardan devasa boylara kadar bir skalada bulabileceğiniz bu ağaç, Bob Ross’un hep bahsettiği o mutlu ağaç olabilir. 🙂 Bir anda küçük sevimli filizler vererek yüzünüze sürekli gülücükler konduracak olan bu ağaç kişisel ormanınızın demirbaşı olmaya aday. Yeter ki yeri değiştirilmesin.
Doğal ortamı bataklıklar olan bu bitki tabii ki nemi ve suyu oldukça seviyor. Ama dikkat! Her iç mekan bitkisi gibi sürekli çamur kıvamındaki toprak içinde kök çürümesi ile karşı karşıya gelmeniz oldukça muhtemel. Pachiralar, alocasialar gibi derin sulama sever ancak sulamalar arasında toprağın tamamen kuruması beklenilmelidir. Saksısına yaklaşık 2 yılda bir temiz toprak eklenmeli veya bu süreçte saksı toprağı tamamen değiştirilmelidir.
Strelitzia (Cennet kuşu çiçeği)
Turuncu çiçekli olan küçük türü “reginae” ile, beyaz çiçekli olan büyük türü “nicolai” benim de favorim olan bitkilerden. İki türü de oldukça zarif ve gösterişli olan strelitzia kardeşler çiçekleri ile de oldukça dikkat çekici. Sulama yapılmadan önce toprağının havalandırılması, yaprakları tozlandıkça nemli bir bez ile silinmesi, büyüme döneminde saksı yönünün düzenli aralıklarla çevirilmesi bu bitkilerin sağlığı açısından önemli yöntemlerdir. 2-3 haftada bir sulama ve yapraklarına su püskürtme de olursa değmeyin strelitzianın keyfine! 🙂
Küçük ama etkili Zamioculcas (Zeze bitkisi)
Ah Zamia, üzümlü kekim! Direkt güneş ışığı almayan gölge/ yarı gölge mekanlarda, ayda 1 sulama ile musmutlu olan, ekstra hiçbir şey istemeyen, yeni başlayanlar için olabilecek en ideal bitkilerden biri olan küçük Zezenin LECA’ya dikildiğinde oldukça sağlıklı gelişmesi tecrübeyle sabittir. Çok sulandığı takdirde tombul ve sulu kökleri çürümeye çok yatkındır. Onun için yalnızca bu koşulları sağlayın ve hep parlak olan koyu yeşil yapraklarının tadını çıkarın!
İlk beşlimiz ile kişisel ormanınızı yaratmanın temellerini atarken, yavaş yavaş toprak ve bakım tavsiyelerinin içine dalmaktayız. Daha önce yazdığım iç mekan bitkileri ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Gerek tecrübe ettiğim dikim ve sulama yöntemleri, gerek çoğaltma ve zararlılar ile başa çıkma tavsiyelerine de bir sonraki yazımda yer veriyor olacağım. O zamana kadar bitkiyle kalın ve en başta söylediğim gibi; ASLA PES ETMEYİN!