Yılbaşına Özel 5 İç Mekan Bitkisi

Covid-19 ile hayatlarımıza giren karantina kavramı bizi daha az sosyal canlılara dönüştürürken, bitkilerle sosyalleşmek bu dönemde bireye en iyi gelen etkinliklerden biri oldu. (Evet, bitkiler de sosyalleşebilir, hatırlayabilir ve hatta problem çözme yetenekleri vardır. 🙂

Bkz: Bitkilerin Bildikleri: Dünyaya Bitkilerin Gözünden Bakmak – Daniel Chamovitz

Bitkilerin ilgi çekici dünyasına adım adım yaklaşırken, bu sefer karşınıza evlerimizde geçireceğimiz bu yılbaşını sizin için güzelleştirip yeni yıl ruhunu iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayacak bir fikirle geldim; yılbaşı bitkileri!

Hem kendiniz, hem de aile ve arkadaşlarınız için alabileceğiniz en güzel hediyelerden biri, yeni yılın her döneminde büyüyüp gelişen anlamlı bir iç mekan bitkisinden daha iyi ne olabilir? Öyleyse hadi başlayalım!

1. Ellwoodii Çamı (Chamaecyparis lawsoniana ‘ellwoodii’)

yilbasi bitkileri yeni yıl bitkileri

Aslında bir yalancı servi türü olan ellwoodii çamı, son dönemlerde yılbaşını temsil eden bitkilerin başına geçti. Küçük boyutuyla ve yavaş büyümesiyle, mini bir yılbaşı ağacı gibi görünen bu şirin servi, ışık alan bir pencere önünde, bol sulama ile ev ortamına da oldukça iyi adapte olur.  Ayrıca elwoodii çamınızı sonraki yıl için doğaya dikerek yeni bir dilek geleneği oluşturabilir, yeni yıl ruhunu bu şekilde canlı tutabilirsiniz!

2. Poinsettia (Euphorbia pulcherrima)

Atatürk çiçeği olarak da bilinen bu bitki, asıl olarak Hıristiyanlıkta noel ile bütünleşmiş olmasına rağmen, ülkemizde özellikle yeni yıl süslemeleri için oldukça tercih edilir.  Çoğu zaman kırmızı olarak bilinen poinsettianın çiçekleri aslında küçük ve sarıdır. İç mekan bitkisi olarak kullanılmak için idealdir. Ev içinde pencereden uzak, direkt güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilmelidir. Kış döneminde seyrek sulanmak istemesine karşın yaz döneminde bol sulanmalı ve yapraklarına su püskürtülmelidir. Aramızda bitkilerini sularken abartanlar hala var ise bu bitki ihtiyacından fazla sulandığını yaprak dökerek gösterir, sulama düzeninizi gözden geçirerek oluşabilecek bu sorunu çözebilirsiniz. Eğer halihazırda bir poinsettianız varsa ve yaprakları ilk aldığınız zamanki gibi kızarmıyor ise, üzülmeyin! Çünkü poinsettia yapraklarının kızarabilmek için ihtiyaç duydukları şey, sonbahar başlangıcından, tomurcuklandığı zamana kadarki yaklaşık 12 haftalık dönemde günde en az 14 saat tamamen karanlıkta kalmaktır.

3. Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera truncata)

yeni yil cicegi kaktüs

Bir diğer popüler bitkimiz olan schlumbergera; özellikle yılbaşı zamanında rengarenk çiçekler açan bir kaktüs türü oluşu ile dikkat çekiyor. Eğer bitkilerinizi sulamayı sıkça unutuyorsanız, yapraklarında kendi suyunu biriktiren bu bitki tam size göre! Onu evinizin direkt güneş almayan kuytu bir köşesine yerleştirip parlak çiçeklerinin tadını çıkartabilirsiniz. Çiçekleri döküldükten sonraki dönemden sonbahar dönemine kadar balkonunuzda misafir edip, tomurcuklanma ile birlikte yeniden evinize yerleştirmek , bu değişik kaktüs türünü oldukça mutlu edecektir.

4. Şans Bambusu (Dracaena sanderiana)

şans bambusu

Feng Shui felsefesinde de kendine yer edinerek, gelen yeni yılda şans getireceği düşünülen bu bitki, listemizde bulunanlar arasında en kolay bakılan tür olarak öne çıkıyor. Bambu olarak anılsa da aslında bir dracaena türü olarak toprakta veya suda hidroponik şekilde yaşayabilmesiyle, yeni başlayanlar için oldukça ideal. Feng Shui’ye göre şans bambusunu daha şanslı yapan 5 element var; ateş, su, toprak, TAHTA! ve metal.   İçine dekoratif taşlar yerleştirdiğiniz kırmızı metal bir saksıda, sadece köklerini geçecek şekilde su koyarak,  siz de hem yemyeşil bir bitkiye sahip olup; hem de yeni yılda şansı kendinize çekebilirsiniz!

5. Para Bitkisi (Crassula ovata)

para bitkisi yeni yıl çiçeği

Çin yeni yılına göre, adından da anlaşılacağı üzere (özellikle hediye edildiğinde) varlık ve şans getireceğine inanılan para bitkisi; yılbaşı hediyesi olarak ideal bir sukkulent. Hem bakım kolaylığı, hem de dekoratif görünüşü ile gönlümüzü fetheden bitki; evinize yeni yıl ruhunu taşımanın en iyi yollarından biri!

Evinizde bol ışık alan bir köşeye yerleştirip, toprağı kurudukça az miktarda sulayarak siz de bu bitkiye kolayca bakabilir, gelecek yıl için umutlarınızı yeşertebilirsiniz. Unutmayın ki gereğinden fazla sulamak veya sızacak suyu tahliye etmeyerek su içinde bırakmak bu bitkiyi çürütecektir.

*BONUS:

6. Kokina

kokina yılbaşı bitkisi

Yeni yılın yaklaşması ile birlikte tezgahlarda yer almaya başlayan bu kesme çiçek, aslında iki farklı bitkinin bir araya getirilmesi ile oluşuyor. Yılbaşının adeta bir sembolü olan bitkinin yaprakları Ruscus aculeatus ‘a aitken; silcan olarak adlandırılan meyveleri Ilex aquifolium’a ait. Toplandıktan sonra iple birbirine tutturulan bu parçalar kokinayı oluşturarak dayanıklı yapısı ile tercih sebebi oluyor.

Cemre Seyran

1995 yılında doğdu. Bitkilere olan ilgisi nedeniyle Ege Üniversitesi'nde Peyzaj Mimarlığı okudu. Ablası Ceren Bostan ile birlikte kurduğu İda Peyzaj firmasında üretmeye ve bitki koleksiyonunu geliştirmeye devam ediyor.

2 Comments

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN