Uzun bir süredir benim için vazgeçilmez ve belki de en çok faydalandığım dijital mecra olan podcast dünyasından sevdiklerimi bir köşede biriktiriyordum. Dergi Urla okuyucuları daha önce derlediğim gastronomi odaklı podcast yazısını hatırlayacaktır. Bu defa felsefeden sanata, şaraptan mitolojiye çok farklı ve merak uyandıran disiplinlere doğru yola çıkacağız.
Hemen hemen her biri düzenli yayına devam eden veya verdiği aradan sonra geri dönecek olan bu podcast listesinden ilgi alanınızı yakalayacak bir içerik bulacağınıza eminim. Bazıları yürüyüşlerde veya uzun araba yolculuklarında size eşlik etmeye çok uygun. Bazıları ise sakince oturduğunuz ve not defterinize notlar alarak ilham bulacağınız, keşifler yapacağınız serileri içeriyor.
Yerli podcast dünyamızın günden güne büyüdüğünü ve nitelikli içeriklerin arttığını bu listeyi derlerken bir kez daha fark ettim. Sesli mecraların yaygınlaşmasının bu alanda yola çıkmak isteyen ama kendine güvenemeyen anlatıcılar için de motivasyon olduğunu düşünüyorum. Köşede biriktirdiğim serilerim bunlarla kalmayacaktır o yüzden. Yenileri gelene kadar şimdiden herkese iyi dinlemeler, iyi keşifler.
İyi bir şarabın lezzetine vardığınızda kadehin ardındaki hikayeyi de merak edersiniz. Üzümün şişeye gelene kadar süren yolculuğu o lezzetin kaynağına da ulaştırır sizi. İşte Pınar Akkaya’nın hazırlayıp sunduğu Juliette’in Kadehi tam da bu hikaye konusuna odaklanıyor ve bizi şarabın asıl dünyasıyla tanıştırıyor. Her bölümde dünyadan farklı bir şarabı ele alan Pınar Akkaya, o şarabın sadece lezzetine değinmekle kalmıyor; üzümüne, yetiştiği bağlara, üreticilerinin hikayesine kadar derin ayrıntılara götürüyor dinleyenlerini. Kendisi de şarap konusunda nitelikli bir eğitimden geçmiş, sertifikalar almış biri olarak anlattıkları kimi zaman öğretici bir ders niteliğinde oluyor. Masalsı ve samimi anlatımı sayesinde epey akıcı olduğunu da belirtmem lazım. Şimdilik seri bitmiş gibi görünüyor ama dinlenecek pek çok bölüm var. Güzel bir haberi de Pınar Hanım’la mesajlaşmamız üzerine öğrendim. Kendisi yeni bölümler üzerinde çalışıyormuş. Yani yenileri gelene kadar seriyi bitirmek için hala zamanınız var.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://podcasts.apple.com/us/podcast/juliettein-kadehi/id1477209934
Özgür Mumcu ve Eray Özer ile Yeni Haller
Dinlemekten çok keyif aldığım, her bölüm pek çok bilgi öğrenip notlar çıkardığım çok akıcı bir podcast daha var sırada. Kendilerinin de tanımlamalarıyla Özgür Mumcu ve Eray Özer merak ettiklerini öğreniyor, araştırıyor ve dinleyiciyle paylaşıyor. Konu başlıklarının her biri son derece ilgi çekici. Kimi zaman dünya gündeminden bir konu ele alınıyor, kimi zaman da hayatımızın içinden veya tarihten bir tema karşımıza çıkıyor. Streaming platformlarının gidişatı, nostalji kavramı, iklim değişikliği, erteleme, öğrenilmiş çaresizlik, bağbozumu ve daha sayısız farklı konu başlığı bu serilerde dinleyicileri bekliyor. Podcast Şubat 2020’den bu yana sürüyor ve haftalık olmasa da ayda en azından 1-2 bölüm yükleniyor.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://podcasts.apple.com/tr/podcast/%C3%B6zg%C3%BCr-mumcu-ve-eray-%C3%B6zerle-yeni-haller/id1499387598
Her biri birbirinden değerli yayınlara ev sahipliği yapan Açık Radyo’nun pek çok içeriği podcast olarak da dinlenebiliyor. Kariyerini sanat alanında inşa etmiş, çok sayıda sergi programının yöneticiliğini de yapmış olan küratör Çelenk Bafra’nın hazırladığı Hariçten Sanat, kendi deyimiyle bize gezegenden kültür-sanat haberlerini ulaştırıyor. Haftalık yayınlanan bölümlerde kah Paris Le Bon Marché’deki bir sergiye konuk oluyor kah Sinop Bienali’nin içeriğini bizzat yönetmenlerinden dinliyoruz. Sık sık gerçekleşen sanatçı söyleşileri sayesinde sanatçıların üretimlerini birinci ağızdan dinleme şansına da erişiyoruz. Ülkemizin sanat dünyasından gelişmeleri ve dikkatleri çeken sergi, bienal haberlerini dinlerken dünyadaki gidişattan da geri kalmıyor ve ufkumuzu genişletiyoruz.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://podcasts.apple.com/tr/podcast/hari%C3%A7ten-sanat/id1518109774
Mutfak Sanatları Akademisi’nin (MSA) podcast serilerine yeni eklenen Değişim Mutfakta Başlar dinlemesi hem öğretici hem de farkındalık uyandırıcı içerikler sunuyor. Gazeteci Elif Ergu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen podcast’in her bölümünde yemek yazarı, gıda girişimcisi, arıcı gibi farklı disiplinlerden konuklar bulunuyor. Odağında ise iklim krizi, gıda israfının etkileri ve gıdanın geleceği gibi yaşamımızı bir hayli yakından ilgilendiren önemli konular var. Bilinç kazanmak, gıda hareketindeki değişimi bireysel olarak da mutfaktan başlatabileceğimizi fark etmek ve yepyeni bilgiler öğrenmek için son derece faydalı bir seri.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://karnaval.com/programlar/degisim-mutfakta-baslar
Mitolojinin o gizemli, merak uyandıran ve biraz da masalsı dünyasıyla ilgilenenlerin kaçırmaması gereken bir podcast var sırada. Uzun zamandır devam eden ve güncel şekilde içerik yüklemeye devam eden Mitolojik İnciler’i kim hazırlıyor, kimin sesinden dinliyoruz bilmiyoruz. Mitolojinin gizemine yakışır şekilde Pandora mahlaslı sunucudan dinlediğimiz serinin her bölümü derya deniz. Yunan mitolojisinden karakterler, tanrılar, efsaneler, antik şehirler bölümlere hayat veriyor ve anlatıcı bizi derin bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://podcasts.apple.com/tr/podcast/mitolojik-i-nciler/id1531563666
Yine Açık Radyo’nun düzenli yayınlarından biri var sırada. Podcast olarak da erişebileceğiniz Açık Bilinç dolu dolu bir bilim ve felsefe yayını. Güven Güzeldere ve konukları her hafta derin sohbetlere dalarken öğretici, üzerine düşündürücü ve yer yer merak uyandırıcı bilgileri dinleyicilere aktarıyorlar. Öyle çok konu başlığı var ki atlamadan hepsini dinlemek istiyorsunuz. Felsefede din-ahlak ilişkisi, Metaverse, bilim tarihi, siber-güvenlik, nörobilim, epistemoloji, metafizik ve hatta zaman zaman sanatın da olduğu çok özgün konular ele alınıyor. Dinlerken yanınızda bir not defteri bulundurmak iyi fikir olabilir.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://podcasts.apple.com/us/podcast/a%C3%A7%C4%B1k-bilin%C3%A7/id778604958
Günlük ve tarafsız haber bültenleriyle uzun bir süredir e-posta kutularımıza konuk olan Aposto! ekibinden bir süredir farklı alanlara özel, dolu dolu ve periyodik bültenler de gelmeye başlamıştı. Bu bültenlerin müzik ve sinema üzerine yoğunlaşan kültür-sanat yayını Duende aynı zamanda dinlemesi keyifli podcastlere de imza atıyor. Keşif Sineması ve Keşif Sahnesi, isimlerinden de anlaşıldığı üzere sinema ve müzik dünyasından iki seri. Her bölümde farklı konuklarla kültür-sanat evreninde ufuk açıcı söyleşiler dinliyoruz. Emre Eminoğlu, Taner Turna ve Artemis Günebakanlı’nın hazırladığı serileri dinlerken bağımsız arenadan pek çok yönetmen, müzisyen veya oyuncuyu tanıma şansına erişebilir ve keşfin merak uyandıran ruhunu yakalayabilirsiniz.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://open.spotify.com/show/7257hVRlPbtC8QFZ9Ct6Ts
Kaya Ulusay’ın hazırlayıp sunduğu Devinimler yine bir kağıt kalem eşliğinde dinlenesi ve öğreneceğiniz ilginç bilgilerin olduğu bir podcast serisi. Sunucu da kendi deyimiyle merak ettiklerini, öğrenmek istediklerini ve araştırıp öğrendiklerini keyifli bir biçimde aktarıyor. Felsefe, siyaset, gastronomi, ekoloji, dijitalleşme ve daha pek çok ilgi çekici disiplinden konu başlıkları bir araya geliyor. Akıcı, öğretici ve ufuk açıcı bir seri olarak dinleme listenize ekleyebilirsiniz.
Bilgi almak ve dinlemek için: https://podcasts.apple.com/tr/podcast/devinimler/id1545559140