Dergi Urla Öneriyor: Şarap Tutkunları ve Meraklıları İçin Film ve Belgeseller

Şarap, içebileceğiniz tek sanattır.

                                                                                            LUİS FERNANDO OLAVERRİ

Şarap, sadece bir içki değil aynı zamanda kültür, emek, aşk, hayat… Adına şiirler yazılmış, şarkılar söylenmiş, filmler çekilmiş kaç içki var ki? Şarap tutkunları ve meraklıları için üzüm bağlarında geçen, şarap kültürünü yansıtan ve şarabın gerçeklerini izleyebileceği filmler ve belgeselleri derledik. Urla’daki üreticilerden de şarap aldık mı, seyir keyfimize diyecek yok…

İyi seyirler dileriz…

   1.Sideways (2004)

  Yönetmen koltuğunda Alexandre Payne’in oturduğu filmin oyuncu kadrosunda; Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh yer alıyor. Bir yol filmi olarak görülse de,  aslında içinde aşk, dostluk, hayal kırıklığı, inanç, başarı, başarısızlık gibi insana dair pek çok duyguyu da barındırıyor bu film.

Konusu;  Eşinden ayrıldıktan sonra yaptığı işte de istediğini elde edemeyen bir yazar ve onun 1 hafta sonra düğünü olacak olan arkadaşının kafa dağıtmak için kısa bir tatil yapmak istemesiyle olaylar gelişir. California’nın sahillerinden üzüm bağlarına doğru uzanan bu yolculukta iki arkadaşın karşısına sanat, şarap ve edebiyat kokan kadınlar çıkar. Şarap eşliğinde uzun sohbetler ve kahkaha dolu bir macera… Sideways, şarap konulu filmler arasında adeta bir başyapıt. Neden şarap sorusunun cevabı ise şu replikte saklı: “Çünkü şarap hayattır. Canlıdır. Fermente olur. Değişir. Güzelleşir. Şişeden şişeye hayatını devam ettirir.”

  Rex Pickett’in aynı adlı romanından uyarlanan film, Oscar, Golden Globes ve Bafta gibi sinema sektöründe önemli yer tutan pek çok ödüle de layık görülmüştür.

2.A Walk in The Clouds (1995)

Yönetmen koltuğunda Alfonso Arau’nun oturduğu romantik drama filmi. Oyuncu kadrosunda ise çoğumuzun yakından tanıdığı ve beğenerek filmlerini seyrettiğimiz oyuncular var: Keanu Reeves, Aitana Sánchez-Gijón, Anthony Quinn, Giancarlo Giannini…

  Konusu; İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra evine dönen genç bir asker, dönüş yolculuğu sırasında hamile olan Meksikalı bir kızla tanışır. Geleneklerine çok bağlı olan bölgenin şarap üreticisi ve üzüm bağları olan soylu bir ailesinden gelen kız, babasına yanlışlıkla hamile kaldığını açıklayamayacağı için askerden onun kocasıymış gibi davranmasını ister. Asker kıza yardımcı olabileceğini söyler ve kızla beraber evine gider. Sonrasında işi bitip evine döndüğünde, karısının onu aldattığını öğrenir ve ilk işi kızın yanına gitmek olur.

  Film, pek çok sahnesi ile izleyicisinin hafızasında yer ediniyor. Hasat şenliklerinin olduğu sahneler, özellikle üzümlerin kadınlar tarafından danslar eşliğinde ezildiği sahne, şarap için kasaba meydanında rahibin dua ettiği sahne… Filmin sonunu az çok tahmin etseniz de kendinizi adeta bir masalın içinde gibi hissedip, sonunun nasıl geldiğini anlayamayacaksınız bu filmi izlerken.

3.You Will Be My Son (2011)

2011 yapımı bu Fransız trajedi filminin yönetmenliğini  Gilles Legrand üstleniyor. Fransızca ismi Tu Seras Mon Fils » olan filmin başrollerinde Niels Arestrup ve Lorànt Deutsch yer alıyor.

 Konusu; Bu filmde bol bol üzüm bağı görme garantiniz var. Film, asıl olarak bir baba- oğul çatışması üzerine kurulmuş gibi görünse de içinde başka mesajları da yakalayabilirsiniz. Şarap üreticisi ve sayısız üzüm bağı olan bir babanın, o öldükten sonra sahip olduklarına kendi oğlunun yeteri kadar vasıflı olmadığı ve bu malları hak etmediği fikriyle, kendine uygun bir veliaht bulma isteği ve oğlunun çabalarını görmezden gelişi vurucu ve çarpıcı bir dille anlatılıyor bu filmde. Bakalım sonunda oğlu üzüm bağlarının yeni sahibi olabilecek mi?

4.Uncorked ( 2020)

  2020 ABD yapımı Uncorked ( Babamın Mutfağı) bir Netflix filmi. Yönetmen koltuğunda Prentice Penny otururken, oyuncu kadrosunda; Courtney B. Vance, Lashun Pollard, Michael Mobley, Robert Cox yer alıyor.

 Konusu; Uncorked, You Will Be My Son gibi bir baba-oğul ilişkisi üzerine kurulu. Müthiş bir damak zevki olan şarap tutkunu bir oğul ve aile restoranında çalışan bir baba. Restoranın başına geçip işleri devralmasına isteyen babasının isteğine karşı, hayallerinin peşinden gitmek isteyen oğlunun yaşadığı mücadelenin anlatıldığı filmde, bir yandan babasının arzusunu yerine getirmek için uğraşırken öte yandan kendi hayallerini gerçekleştirip mutlu olmak isteyen Elijah’ın sıcak ve samimi hikayesini izleyebilirsiniz.

5.A Good Year ( 2006)

Peter Mayle’in aynı adı taşıyan 2004 yılında yayımlanan romanından sinemaya uyarlanan filmin yönetmenliğini Ridley Scott üstlenmiştir. Kadrosunda; Russell CroweMarion CotillardDidier BourdonAbbie Cornish ve Albert Finney gibi başarılı ve yetenekli oyuncular yer alıyor.

Konusu; Amcasının ölümü üzerine, çocukluğunun geçtiği Güney Fransa’daki şatoya ve üzüm bağlarına gelen ve buraları satıp zengin olma hayali kuran bir borsacının planları pek de hesapladığı gibi gitmez, hayat karşısına geçmişten geçen sürprizler çıkarır ve bu sürprizler sonrasında onun hayatını hayli değiştirir. Max ( Russell Crowe) bölgeyi keşfe çıktığında kendinizi oradaymış gibi hissedeceksiniz bu filmde.

  Şarap yetiştiriciliğinin zorlukları, hikayesine şarap üzerinden yön vermesi, şarap denilince akla ilk gelen kavramlar olan aşk, keyif, romantizm, hayallerin filmin içinde sentezlenmesi ve kendinizi Güney Fransa’daki üzüm bağlarının içindeymiş gibi hissetmenizi sağlayan samimi ve gerçekçi hikayesiyle A Good Year izlenilesi filmlerden.

6.Red Obsession (2013)

Dünyanın dört bir tarafındaki şarap üreticileri ve şarap severlerle yapılan röportajlardan oluşan 2013 yapımı Avustralya yapımı belgesel filmidir. Seslendirmesini başarılı oyuncu Russell Crowe’ un yaptığı belgesel filmi büyüyen ve gelişen şarap piyasasındaki gelişmeleri birinci ağızdan öğrenebilme fırsatı sunuyor.

  Konusu; Şarap piyasasına yeni bir satıcı bir katılır: Çin! Ülkede sadece muhteşem üzüm bağları yok, aynı zamanda ülke nüfusu şaraba bayılıyor.  Dünya şarap piyasasında ilk 5 içinde yerini alan ve ilerleyen yıllarda sıralamasını daha üstlere çekeceği düşünülen Çin’in şaraba karşı duyduğu ilgi ve açlık, özellik de Bordeaux’a karşı olan iştahının derinlemesine incelendiği bu belgesel filmde şarap piyasası gerçeklerini ve piyasa içindeki mücadeleyi göreceksiniz.

7.Mondovino (2004)

  İtalyanca kelime anlamı “ şarap dünyası” olan mondovino, Jonathan Nossiter tarafından yönetilen belgesel filmi. Küreselleşip sanayileşen dünyada, şarap endüstrisindeki gelişmeleri anlatan bu belgeselde 3 kıtadan 7 farklı ülkedeki üzüm bağlarına konuk olup, bu ülkelerdeki şarap ticaretine şahitlik edebilirsiniz.

  Konusu; Dünyanın farklı yerlerindeki şehirler için globalleşmenin şarap üretimi ve ticaretindeki yerinin anlatıldığı bu belgesel filmde gerçek şarap üreticileriyle yapılan röportajlarla “şarap dünyası” gözler önüne seriliyor.  Büyük şarap üreticilerinden, butik olarak şarap satan köylü ve işletmecilere kadar bu sektörde her aşamada yer alan kişilerin küreselleşmeye rağmen kaliteli şarap elde edebilmek için yaptıkları anlatılıyor bu belgeselde.

  Cannes film festivalinde Altın Palmiye ödülüne aday olan bu belgesel film, Cesar Ödülleri’ne de aday olarak gösterilmiştir.

8.Bottle Shock (2008)

 Gerçek bir hikayeye dayanan bu filmde, 1976 yılında California’da bulunan Napa Vadisi şaraplarının beklenmedik bir şekilde dünyaca ünlü olması anlatılıyor. Yönetmenliğini Jody Savin ve Ross Schwartz birlikte paylaşıyor. Oyuncu kadrosunda  Alan Rickman, Chris Pine ve Bill Pullman gibi başarılı oyuncular yer alıyor.

  Konusu; 1976 yılında yaşayan Steven Spurrier’e göre dünyanın en iyi şarapları Fransızlarındır. Bir gün Steven şarap dükkanında arkadaşıyla otururken arkadaşı ona dükkanında neden sadece Fransız şarapları sattığını sorar. Dükkanının adı “Şarap Akademisi” olan Steven, arkadaşının bu sorusunu mantıklı bulur, o dönem California şarabının Fransız şarabından daha üstün olduğuna dair dedikodular da almış başını gitmiştir. Steven, bölgedeki şarap tadımcılarını kör tadım yapmaya ikna eder ve sonra görev ona kalır, iyi şarap bulabilmek için keşfe çıkar. Amerika’ya gittiğinde içtiği bir şarabın tadı damağında kalır. Steven, kör tadıma katılacak şarapları seçer ve tadım günü gelir. Hangi şarabın en iyisi olduğunun cevabını filmi izleyenler bilebilecek sadece…

  “Sözlerimi yaz. Şaraplar içeceğiz; Güney Amerika’dan, Avustralya’dan, Yeni Zelanda’dan, Afrika’dan, Hindistan’dan, Çin’den. Bu bir son değil, Maurice. Her şey daha yeni başlıyor. Geleceğe hoş geldin.”

 

9.Somm: Into The Bottle ( 2015)

  Yönetmenliğini Jason Wise’ın yaptığı 2015 yapımı bir şarap belgeseli. 2013 yapımı SOMM filminin devamı niteliğinde olan bu belgeselin kadrosunda SOMM’un kadrosundan kişileri de görebilirsiniz. 10 ayrı şarap hikayesinden oluşuyor belgesel. Bu belgeselde şarap hakkında bilgiler ediniyorsunuz ancak; bunlar kesinlikle sıkıcı ve boğucu değil.

  Konusu; Uzman şarap üreticilerinden yerel üreticilere, şarap garsonlarından dağıtımcılara kadar şarabın her aşamasında emeği olan kişilerin anlatılarıyla iyi bir şarap hakkında ayrıntılar anlatılıyor. Kaliteli bir şarap için meşenin önemi, üzümün hasat zamanındaki etkenler, ne zaman şişelenmesi gerektiği kısaca şarabın tüm sırları bu belgeselde var. Şaraba dair tüm meraklarınızı giderebileceğiniz keyifli ve şarap kokulu 1.5 saatiniz için şimdiden iyi seyirler dilerim…

Bu yazımız ilginizi çektiyse ”Urla Sanat Rotası ve Üyeleri” yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Daha fazlası için Dergi Urla Ana Sayfa‘ya dönebilirsiniz…

Ebru Buyukkaya

1990 yılında Istanbulda doğdu. Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. Küçük yaştan beri yazmaya ve okumaya büyük bir merak ve ilgi duyması nedeniyle kendini bu alanda geliştirmeye yöneldi . Halen digital platformlara ve dergilere yazmanın yanı sıra, kendini geliştirmeye de devam etmektedir.

1 Comment

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN