Bol Vitaminli, Evde Kolayca Hazırlanabilen Sıcak Şarap Yapmayı Denediniz mi?

Şarap… Adına şiirler yazılan, romantizmin, yalnızlığın, hayatın, meşkin içkisi. Boşa değildir ki;  Sanskritçe’de “sevgili” anlamında olan “vena” kelimesinden türemiştir.  Geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan şarabın, yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan üzüm çekirdekleri sayesinde bundan tam 8000 yıl öncesine dayandığı ortaya çıkarılmıştır. Yunan mitolojisinde Zeus’un yasak aşkı olan Semele’den dünyaya gelen oğlu yarı insan yarı keçi formundaki oğlu Dionysos, şarabın tanrısıdır ve Dionysos’un olduğu yerlerde müzik, eğlence, şarap eksik olmaz.

Birçok dinde şaraba atfedilen bir anlam vardır.  Hristiyanlıkta İsa’nın kanı iken, Nuh Peygambere atfedilen bir efsanede şarabın önemi anlatılmıştır. Şarap, dost meclislerinde, soğuk kış gecelerinde, sevgiliyle geçirilen zamanlarda masalarda kendine yer bulmuştur. Ünlü kimyager ve mikrobiyolog Louis Pasteur “ Bir şişe şarap, dünyadaki tüm kitaplardan daha fazla felsefe içerir.”demiş ve şarabın sadece bir içki olmadığını belirtmiştir.

         “İnsan son nefesine hazır gerekmiş
Nasıl ölürse öyle dirilecekmiş
     Biz her an şarap ve sevgiliyleyiz;
Böyle dirilsek işimiz iş.’’

Ömer Hayyam

Bu yazımızda sizlere klasikleşmişin dışında, yapımı çok kolay ama tadına doyamayacağınız şarabın, kendi damak tadınıza göre lezzetlendirebileceğiniz sıcak şarap yapımından bahsedeceğim. Sıcak şarap, Avrupa’da Noel zamanı ve soğuk kış gecelerinde alternatif bir içecek oluşturabilmek fikriyle ortaya çıkmıştır. Avusturya, Almanya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’nde Noel pazarlarında ve açık havada düzenlenen festivallerde de sıcak şarap bol bol tüketilir.

Geçmişi 17. Yüzyıla kadar dayanan sıcak şarap, değişik milletler tarafından farklı lezzetler ile buluşturulsa da, günümüzdeki şeklini ilk kez İngiltere’de almıştır. 1970’lere kadar süregelen bir anlayışla; askerlere rom, su, şeker ve limon suyundan oluşan “grog” adını verdikleri içkiler vermişlerdir. Meşhur soğuklarıyla bilinen Almanya’da ise, Almanların “Glühwein” dedikleri sıcak şarap gerçekten de soğukla baş etmenin en keyifli yollarından biri. Bilinen en eski şarap tarifi ise, Isabelle  Beeton’ın 1861  yılında yayımlanan içinde 200 tarifin olduğu “Beeton’s Book of Househound and Manengment”.

Ülkemizde daha yeni yeni tanınmaya başlanan sıcak şarap, Kuzey ülkelerinde soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi. İngilizler ‘mulled wine’, Almanlar ve Avusturyalılar ‘Glühwein’, İskandinav ülkeleri ‘Glögg’ (Finlandiya’da Glögi olarak değişiklik göstermekte), Fransızlar ‘Vin chaud’ dese de; hepsi de sıcak şarabı severek içiyorlar.

İçinde olan malzemelerle enerjinizi arttıran sıcak şarap, gevşemenize ve rahatlamanıza da yardımcı oluyor. Ayrıca soğuk algınlığına yakalama ihtimaliniz varsa bunu da en aza indiriyor. Sıcak şaraba eklediğiniz meyve ve baharatlarla da, alkol oranını indirgerken, şarabın kan yapıcılığı özelliğini ortaya çıkarabilirsiniz.

Sıcak şarap yapmak sanılanın aksine oldukça kolay. Üstelik içine katacağınız malzemeleri kendi damak tadınıza göre dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Yılbaşına sayılı günler kala, sevdiklerinize ikram edebileceğiniz şahane bir sıcak şarap tarifi ile yeni yılınızın sizlere iyilikler ve güzellikler getirmesini dilerim.

Malzemeler

  • 1 adet mandalina,               
  • 1 adet ayva,
  • 1 adet elma,
  • 1 adet portakal
  • 5-6 adet çubuk tarçın,
  • 3-5 adet karanfil,
  • 3 yemek kaşığı şeker,
  • 2 şişe kırmızı şarap.

Meyveleri güzelce yıkadıktan sonra, portakalın üzerine karanfilleri batırın, böylece lezzetin içine işlemesini sağlarsınız. Geri kalan meyveleri küp küp doğrayarak şarabı, şekeri ve çubuk tarçını kısık ateşte kaynatın. (Şeker miktarını kendinize göre ayarlabilirsiniz, ben çok şekerli sevmediğim için 3 yemek kaşığı kullanıyorum.)  Sıcak şarabınızın çok uzun süre ateşte kalmamasına ve kaynama noktasına gelip şekerleşmemesine özen gösterin. Ocaktan indirdiğiniz sıcak şarabınızı, hemen tüketebileceğiniz gibi, biraz ılıkken de tüketebilirsiniz.

Püf Noktaları: Sıcak şarabınızı yaparken, şarabınızın çok kaliteli olması mühim değil, orta kalite bir şarap ile de gayet lezzetli bir sıcak şarap elde edebilirsiniz. Şarabınızı kesinlikle kaynama noktasına ulaştırmamalısınız yoksa, şarabınız acı bir tat verir ve alkolü uçabilir. Şarabınızı yaparken toz baharatlar yerine tane baharatlar kullanmayı tercih edin ki; şarabınızın rengi daha parlak ve canlı dursun.

Afiyet olsun.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN