Sürdürülebilirlik kavramı son zamanlarda daha sık karşımıza çıkıyor. “Peki nedir bu sürdürülebilirlik?’’ öncelikle biraz bundan bahsedelim…
Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir. Aynı zamanda, kaynakların sömürülmesi, yatırımların yönü, teknolojik gelişmenin yönlendirilmesi ve kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanması olarak tanımlanabilir. Sürdürülebilir gelişme, doğal çevreyi tahrip etmeden veya bozmadan temel insan ihtiyaçlarını karşılamak için yerel ve küresel çabaları dengelemekten oluşur.
Bundan da öte, sürdürülebilirlik, şimdi ve gelecekte tüm türler için arzu edilen bir gezegeni sağlamak için, ekolojik esneklik, ekonomik refah, siyasi adalet ve kültürel canlılık arasındaki dengeyi koruyan ve olumsuz etkiyi en aza indiren sorumlu ve proaktif karar verme ve yenilikçilik anlamına geliyor.
Sürdürülebilirlik kelimesi ilk olarak 1983 yılında Birleşmiş Milletlerin yayınladığı Ortak Geleceğimiz adlı rapordan sonra şekillenmiştir. Bu rapora göre sürdürülebilirlik, doğanın ve gelecek kuşakların kendi gereksinimlerine cevap verme yeteneklerini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarımızı temin etmek ve kalkınmak olarak tanımlanmıştır.
Sen de Kendi Payına Düşeni Yap!
Sen de Kendi Payına Düşeni Yap!
Daha Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Aşırı Kolay Önerileri Senin İçin Derledik:
Her ne kadar sürdürülebilir yaşama geçmek bazılarına karmaşık gelse de ana hatlarıyla sürdürülebilir bir yaşam kurmak aslında oldukça kolay. Doğanın ve tüm canlıların devamlılığı için yenilenmeye ve dolayısıyla sürdürülebilir bir yaşama ihtiyacı var.
Biraz istikrarla, kendi payımıza düşeni yapmak hiç de zor değil!
İşte daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı oluşturmak için ipuçları :
1. İhtiyacınız Olanı Satın Alın
Alışverişe çıkmadan alışveriş listesi hazırlayabilirsiniz. Almak istediklerinizin gerçek birer ihtiyaç mı olduğunu gözden geçirmek işe yarar bir yöntem olabilir.
2. Yiyecek İsrafını Azaltın
Yiyecekleri doğru şekilde saklayın, bu onların raf ömrünü uzatacaktır. Yumuşayan meyveleri komposto, milkshake veya smoothie gibi içecekler yaparak değerlendirebilirsiniz.
Önceden paketlenmiş yiyecekler almak yerine, gerektiğinde taneyle alışveriş yapın. Buzdolabında uzun süredir bekleyen yiyeceklere öncelik tanıyın.
3. Tekrar Kullanılabilen Ürünler Tercih Edin
Plastik torba yerine bez çantalar kullanabilirsiniz. Mesela kağıt bardak, pet şişe kullanmak yerine yanınızda artık termos taşıyın. Çevre dostu kumaşlar ekolojik dengeyi korur ve atık oluşumunun önüne geçer. Etiket okumayı da bir alışkanlık haline getirin.
4. Su Kullanımını Azaltın
Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, ellerinizi yıkarken, bulaşık yıkarken bekleme sürelerinizde musluğu kapatın. Düşük akımlı su başlıkları ve musluklar kullanın, böylece geleneksel birimlere göre daha az su kullanmış olacaksınız. Çamaşır veya bulaşıklarınızı makineler tamamen dolduğunda yıkayın. Bitkilerinizi, biriktirdiğiniz yağmur suları ile sulayın. Duşta geçirdiğiniz süreyi daha kısa tutun.
5. Geri Dönüştürün
Evde kullandığımız birçok ürün aslında direk çöpe atılmak yerine tekrar gözden geçirilmeye değer nitelikteler. Mutfağınızda bir geri dönüşüm kutusu yapın. Kartonlar, plastikler, kağıtlar, yiyecek ambalajları ve pek çok şeyi bu kutuya atın. Yediğiniz sebze ve meyve atıkları ile kompost elde edebilirsiniz.
Kompost, esas itibariyle her türlü organik atığın bir araya getirilerek, çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübreleme yöntemidir.
Kompost yapmak evdeki gıda atıklarını değerlendirmenin en pratik ve güzel yollarından biridir. Evinizde baktığınız saksı bitkileriniz için hiç para harcamadan bu yolla doğal gübrenizi elde edebilirsiniz.
6. Enerji Tasarrufu Yapın
Hem elektrik faturanızı azaltmak hem de sürdürülebilir bir dünya için aydınlatma tercihlerinizi değiştirebilirsiniz. Evinizde tasarruflu ampulleri kullanabilir, bahçenizde güneş enerjisiyle çalışan ampuller tercih edebilirsiniz. Çamaşır, bulaşık makineleri gibi beyaz eşyalarınızın eco programlarını kullanarak daha az enerji harcayabilirsiniz.
7. Sürdürülebilirlik konusuyla ilgili bakış açınızı geliştirecek ve ufkunuzu açacak belgeselleri, filmleri izleyin.
İzleyeceğiniz görüntülerin tek bir ortak noktası var ve önemli bir uyarısı: Dünya sinyal veriyor; gelecek nesiller için önlemlerimizi almalıyız.
İşte Sizin İçin Birkaç Sürdürülebilirlik Temalı Film ve Belgesel Önerisi
Yönetmen: Alastair Fothergill
Yönetmen: Louis Fox
Yönetmen: Leila Conners ve Nadia Conners
Yönetmen: Werner Boote
Yönetmen: Andrew Morgan