Yarımada Seyyahları İle Urla

Urla’yı Urla yapan bir çok özelliğin en önemlisi, ona renk ve ışık katan tarihi. Urla hikayelerini en doğru biçimde ve keyif katarak anlatan, Urla’yı gezdirirken kültürüne ve tarihine fener tutan iki kadın, iki Profesyonel Turist Rehberi, Yarımada Seyyahları adıyla Urla’nın geçmişinden bugününe rehberlik ediyor.

Öncelikle bize kendinizden ve Yarımada Seyyahları oluşumundan bahseder misiniz?

İdil Yazıcıoğlu: İzmir Rehberler Odası’na bağlı, serbest çalışan, 34 yıllık Profesyonel Turist Rehberiyim. İki Profesyonel Turist Rehberi olarak Yarımada Seyyahları adıyla başlattığımız bu birliktelik, 9 Eylül 2020 yılında, YouTube kanalı ile bilgilerimizi aktarmaya ve Urla ile birlikte İzmir Yarımadasını tanıtmaya karar vermemiz ile başladı. Ancak, Urla ile ilgili kişisel çalışmalarım, üyesi olduğum Doğal Sofra Urla’nın Ot Festivali programı içinde, Urla’yı tanıtan gezilerde gönüllü rehberlik ile şekillendi. Urla’nın tanıtımı için yapılan bu turların rehberler eşliğinde yapılmasının yasal olarak doğru olacağını ve bugüne kadar hiçbir festivalde yapılmayan profesyonel rehberli turların Urla’ya değer katacağının farkındaydım. Urla Tanıtım Turu zaman içinde o kadar çok ilgi çekmeye başladı ki turu tek rehber olarak yapamaz oldum. O turlarda benimle birlikte gönüllü rehberlik yapması için profesyonel rehber arkadaşlarımdan yardım istedim. (O günlerde gönüllü olarak bu turlarda destek olan arkadaşlarıma buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum.) Berna ile yollarımız Doğal Sofra Urla ile kesişti. Ot Festivallerinde birlikte yaptığımız gönüllü rehberlik ile birbirimizi daha iyi tanımaya başladık. Her ikimiz de İzmir Rehberler Odası’na bağlı Profesyonel Turist Rehberleri olarak kendi çizdiğimiz yolda ilerliyoruz. Ortak paydamız; kokartlı ülkesel rehberler olarak ülkemizin her köşesini, aldığımız eğitimler doğrultusunda, üzerine kattığımız bilgilerle tanıtmak…

Berna Üzer: 29 yıllık profesyonel rehberlik hayatımda, dünyanın çeşitli ülkelerinden ülkemize kültür turu yapmak için gelen gruplara haftalık ve 15 günlük uzun rotalarda tarih, sanat ve arkeoloji, inanç ve kültür turları yapmaktayım. Bir profesyonel Turist Rehberi, sadece bölgenin tarihini anlatmakla kalmaz, bulunduğu toplumun yaşam değerlerini, inançlarını, aile yapısını, ekonomisini, bölgenin karakteristik özelliklerini de harmanlayıp sunma becerisini gösterebilendir.

Urla’da başka dillerde rehberlik yapıyor musunuz?

İdil Yazıcıoğlu & Berna Üzer: Profesyonel Turist Rehberi olabilmeniz için en az bir yabancı dil bilmeniz gerekir. Her ikimizin de yabancı dili İngilizce. Yani eğitimimiz, değişik ülkelerden gelen turistlere ülkemizi (İngilizce) tanıtmak. Ancak son yıllarda ülkemizde kültür turlarına olan ilgi nedeniyle yerli turlarda Türkçe anlatmaya başladık. Turlarda üzerimizde bulundurmakla yükümlü olduğumuz kokardımızda hangi dillerde rehberlik yapacağımız yazılıdır. Urla’da İngilizce ve Türkçe olarak rehberlik yapıyoruz.

Doğal Sofra Urla’dan buraya ilerleyişiniz nasıl şekillendi?

İdil Yazıcıoğlu: Doğal Sofra Urla, gönüllülerden oluşan ve Urla Ot Festivalinin başlamasında katkısı olan bir topluluk… Ot Festivali ile başlatılan Urla Kültür ve Tarih Turu da gönüllü olarak başlattığımız bir hareketti. Berna ile Doğal Sofra Urla gönüllüleri olarak birbirimizi tanıdık. Daha sonra, turlarda birlikte gönüllü olarak rehberlik yapmak ve görüş-bilgi alışverişi ile zamanımızın bir kısmını birlikte geçirmek, birbirimizi yakından tanımamıza olanak sağladı. Pandemi döneminde, yakın çevremizi sanal turlarla tanıtabilir miyiz üzerine konuşurken önce youtube kanalı açarak buradan ilerlemeyi düşündük. Böylece Yarımada Seyyahları fikri şekillenmeye başladı.

Berna Üzer: Doğal Sofra Urla vasıtasıyla tanıştığım İdil Yazıcıoğlu ile özellikle 9 Eylül tarihini seçerek Yarımada Seyyahları oluşumunu başlatma kararı aldık. Bugün görüyoruz ki gerçekten bizi mutlu eden bir karar almışız. Youtube kanalımız ile aynı isimle instagram sayfamızı da aktive ederek bilinirliğimizi arttırmaya başladık. Urla’nın tanıtımına daha fazla nasıl katkıda bulunabiliriz diye düşünürken bizden talep edilen Urla turlarımıza başlayarak. Urla’yı yakından tanımak isteyenlerle buluştuk. Kara Urla ve Deniz Urla (İskele) olarak adlandırdığımız tur programları düzenledik. Böylece güzel dostlar da edindik.

Bu arada amatörce başladığımız youtube çekimlerimizde, bizim bu heyecanımıza ortak olan sevgili dostlarımızı da burada belirtmek isteriz. Youtube çekimlerimizde bizleri destekleyen ve yardımcı olan Arda Yazılgan, kanalımızın müziğini bize özgü olarak hazırlayan Zafer Aslan ve logomuzu profesyonelce hazırlayarak bize sunan sevgili Deniz Çelik’e çok teşekkür ederiz.

Peki Yarımada Seyyahları şimdilerde neler yapıyor?

İdil Yazıcıoğlu: Öncelikle tanıtımlarımızda yakın çevremiz olan İzmir Yarımadası’nı hedeflediğimiz için adımızı Berna’nın eşi Profesyonel Turist Rehberi Aran Üzer’in önerisiyle Yarımada Seyyahları olarak belirledik. Önceliğimiz Urla’nın tanıtımıydı. O yüzden Urla yürüyüş turlarını başlattık. Urla Turumuza İskele bölgesinden başlıyoruz çünkü Limantepe adıyla anılan ilk yerleşim bölgesi orada. Karantina Adası, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği’nin projelerini sergiledikleri alan, Klazomenai Zeytinyağı İşliği, Kanto Balık Mezatı ile tarih ve deniz kokan sokaklarında yaşanmışlıklar ve anılar ile turumuzu renklendiriyor sonrasında Kara Urla’ya geçerek belirlediğimiz rota üzerinde Urla’yı tanıtmaya çalışıyoruz.

Her geçen gün daha iyiye ve güzele ulaşmak ve monotonluktan kurtulmak için devamlı turlarımızı gözden geçiriyor, eklentilerde bulunuyoruz. Ayrıca kişiye özel (tailor made) turlarımız da oluyor. Bir de son günlerde turlarımıza akılda kalabilmesi için değişik isimler veriyoruz. Örneğin 10.000 Adımda Urla Turu bize özgü olarak belleklerde yer etmesini istediğimiz bir turumuz.

Berna Üzer: Yürüyüş Turlarına başlama amacımız, bizimle Urla’yı gezmeyi tercih eden dostlar keyifli bir yürüyüş rotasında tarih ve sanatla buluşsun, Urla’nın anılarını bizim hikâyelerimizle yaşasın. Özellikle küçük gruplar halinde, paylaşımı daha fazla olan ve samimi turlar olabilmesine gayret gösteriyoruz. Yeni gittiğiniz bir yeri anlamanın en güzel yolu, sokaklarını arşınlamak, lezzetlerini tatmaktır. Bizim Urla’yı tanıtma şeklimiz böyle diyebiliriz.

Peki sizce Urla’nın son zamanlarda bu kadar çok popülerleşmeye başlamasının ana sebebi nedir?

Berna Üzer: Urla’nın hala bir kasaba havasını koruyabilmesi fakat aynı zamanda İzmir’e ve havaalanına yakın olması cazibesini arttırıyor. Etrafında bulunan şirin köyler ise zenginliğine zenginlik katıyor. Tek sıkıntısı son zamanlarda yeni sitelerin inşa edilmeye başlaması ile nüfusu artacak. Korkumuz yöresel zenginliklerini kaybetmesi…

İdil Yazıcıoğlu: Urla’nın tarihsel önemi de var. 30 yıldır İzmir’de yaşarken pandemi döneminde Urla’daki evimize taşınmaya karar verdik. Urla ve çevresinde dikkat ettiyseniz hiç fabrika yok. Yeşil alanı bol. Özellikle bağları ve zeytinlikleri ile yeşil alanın geniş bir kesime yayıldığını görüyoruz. Ayrıca burada bir yaşanmışlık, bir tarih var. Son yıllarda Gastronomi Rotası, Sanat Rotası gibi oluşumların da Urla’ya katkısını göz ardı etmemek gerekir. Bunlar Urla’nın cazibe merkezi olmasına katkıda bulunanlar… Urla, özgünlüğünü koruyabilir, yapılaşmanın önüne geçebilirse uzun yıllar popülerliğini devam ettirir görüşündeyim. Son söz olarak….

Berna Üzer: Bizim amacımız, Urla’nın etnik ve mimari yapısını, geçmiş tarihini günümüzde anlatarak geniş kitlelere ulaştırmak. Profesyonel Turist Rehber Belgesi ve Acente belgesi ile yasal yoldan yaptığımız bu turlar ile ülkemizin yüzünü aydınlatacak işler ortaya koyma fikrini benimseyerek çıktığımız bu yolda, kasabamızı gezerken, sanki bir film seyredercesine ya da bir kitabın sayfalarını çevirip hikaye okurcasına gezme deneyimini bizimle yaşamak için sizlerle Urla’da buluşmak üzere diyoruz.

Turlarımızda Urla Merkezde bulunan ve Arditi Köşkü olarak anlattığımız Urla Kent Tarihi ve Arşivi( UKTA) yı da katarak yürüyüşümüze görsellik ve canlılık katıyor ve bilgiyi ulaşılabilir hale getiriyoruz.

Yarımada Seyyahları Instagram adresine buradan ulaşabilirsiniz.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN