‘‘Guess’’ Tasarımları Kopyalamakla Suçlanıyor

2020’nin en çok konuşulan moda markalarından biri. Çantaları stoğa girdiği anda tükeniyor, moda arama motoru platformu “The Lyst”in ilk on listesinden düşmüyor. Üstelik markanın tasarımcısı Design Museum tarafından en iyi tasarım ödülüne layık görülerek başarısı tescilleniyor. Vegan deriden ürettiği çantalarla ulaşılabilir lüksü sunan, bağımsız moda markası Telfar’dan ve tasarımının Guess tarafından nasıl kopyalandığından bahsedeceğiz bugün.

Dünyaca tanınan ünlü moda markası Guess geçtiğimiz hafta sonuna doğru yeni çanta modelini satışa çıkardı. Kırmızı, gri ve siyah renk varyasyonlarıyla sunduğu çanta, hem formu, hem büyüklüğü, hem de Telfar’ın “T” logosunun yerine, neredeyse aynı fontla birebir tasarlanan “G” logosunu yerleştirmesiyle, Telfar’ın ikonik çantasıyla gözlerden kaçması mümkün olmayan bir benzerlikteydi. Sosyal medyada ise bu benzerliğe tepkiler gecikmedi, özellikle Twitter’da konuyla alakalı birçok paylaşım yapıldı. Paylaşımların odağında ise Telfar’ın tasarımcısının siyahi olması vardı. Özellikle “Black Fashion Fair” topluluğunun kurucusu Antoine Gregory bunun ırkçı bir mesele olduğunu öne sürerek, tartışmayı başka bir boyuta taşıdı. Siyahi tasarımcılara özellikle imkan verilmediğini söyleyen Gregory, bu başarıyı kendi tırnaklarıyla kazıyarak elde eden Telfar’ın Guess gibi hem maddi, hem manevi büyük bir güce sahip olan bir marka tarafından kopyalanmasından dolayı duyduğu şaşkınlığı anlattı.

Bu tepkilere Guess cephesinden de yanıt gecikmedi ve marka yetkilileri, Telfar’ın global başarısının önünde bir engel yaratmak istemediklerini söyleyerek, çantayı piyasadan geri çekeceklerini açıkladı. Irkçı suçlamalara dair ise markadan herhangi bir bir yorum gelmedi. Sosyal medyanın gücüyle çantanın geri çekilmesi güzel bir hamle olsa da, moda dünyasında ve yaratıcı işlerde kopyalanma sorunu pek de son bulmayacak gibi görünüyor. Zaten Guess’in de bu konuda daha önceden sabıkalı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Zira, markanın 2009 yılında başlayan ve Gucci ile neredeyse on sene süren bir kopyalama davası olmuştu. Rodarte ve Chrome Hearts markaları da yine Guess’in kendi tasarımlarını kopyaladığını öne sürmüştü…

Haftanın Öne Çıkan Moda Başlıklarından Kısa Kısa…

  • Jacquemus, Paris’te pop-up bir çiçek dükkanı açıyor. Markanın renkli dünyasından kalan artık kumaşları değerlendirerek, buket haline getiren markanın tasarımcısı Simon Porte, bu güzel işbirliğini Paris’te bir çiçekçi olan ‘‘Les Fleurs de Paul’’ ile birlikte yapmış. Ortaya ise oldukça göz alıcı ve yaratıcı bir iş çıkmış. Ben çok sevdim!
  • LVMH gruptan da bu hafta atık kumaşlarla ilgili güzel bir haber geldi. Bünyesinde Bulgari, Dior, Marc Jacobs, Fendi gibi markaları barındıran dev şirketler grubu, kullanılmamış ya da arta kalan kumaşlar için online bir satın alma platformuna imza atıyor. Çevre ve sürdürülebilirlik adına oldukça anlamlı bir adım.
  • Stiliyle dünyanın en çok takip edilen isimlerinden biri olan Victoria’s Secret meleği Roise Huntington -Whiteley, Gia Couture Firenze ile yepyeni bir ayakkabı koleksiyonunu hazırladı. Daha önce Pernille Teisbaek ve Leonie Hanne gibi isimlerle koleksiyonlar hazırlayan markanın çizgisini çok beğeniyorum. Bu koleksiyondaki parçalar da yaz trendlerine yön verecek gibi görünüyor.
Neslisah Satiroglu

Neslişah Aygören Şatıroğlu, Koç Üniversitesi İşletme mezunu. Yüksek lisansını ise Pazarlama İletişimi alanında tamamladı. Küçüklükten beri kendisini moda dünyasına ait hissetse de, üniversitede yaptığı staj sayesinde kariyerini bu sektörde şekillendirmek istediğini karar verdi. Üniversitenin son senesinde, hem İstanbul Moda Akademisi’nde Styling eğitimi almaya, hem de Lidyana.com’da marka sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 2015 yılında, kendi blog sayfasını açarak yazma tutkusunu geliştiren ve aynı zamanda YouTube kanalını kuran Neslişah, aralarında Zeynep Tosun, Meriç Küçük, Faruk Saraç gibi isimlerin de olduğu, Türkiye’de moda alanında başarılı işler yapmış isimler ile röportajlar yaptı. Aynı senenin sonunda Derin Mermerci’nin yeni kurulmaya hazırlanan moda ve lifestyle platformunda editör, yazar ve içerik üreticisi olarak çalışmaya başladı. 2018 senesinde ise, İstanbul Moda Akademisi’ne eğitim koordinatörü olarak geçiş yaptı. Eğitimlerin tüm içerik planlaması ve yönetiminden sorumlu olan Neslişah, şimdi ise Hürriyet Gazetesi’nin moda yazarı olarak çalışmakta, YouTube kanalında Bünyamin Aydın, Arzu Kaprol gibi sektörde öncü isimlerle moda röportajlarına devam etmekte, Boğaziçi Üniversitesi’ne moda eğitimleri planlamakta ve kendi girişimlerini yaratmaktadır. "For Happy Brides" isimli bir markası olan Neslişah, konsept gelin ve nedime setleri hazırladığı markasıyla aynı zamanda evlilik sürecindeki herkesin ilham alacağı bir platform yaratmayı hedeflemektedir. Dergi Urla platformunda ise, moda, güzellik, kültür-sanat konularında yazılar hazırlamaktadır.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN