Organik Kültürünü Koruyan ve Sürdürebilen Bir Yer “Eğlenhoca Köyü”

Kültürel varlıklarını günümüze taşımayı başarmış, yeşillikler arasından selam veren güzel mi güzel bir köy Eğlenhoca Köyü. Kültürel değerlerinin yanı sıra köyü özel kılan önemli bir özelliği de doğal beslenme alışkanlığı. Yazın kış sebze- meyvelerini tüketmeyen köy halkı aynı şekilde kış aylarında da yaz sebze-meyvelerinden uzak duruyor. Hatta öyle ki bu durum köylülerin gün içinde yaşamlarının rutinine entegre olmuş, adeta bir yaşam biçimi haline gelmiş; burada yaşayan köylüler her sabah kahveye gidip çay- kahve ile güne başladıktan hemen sonra bağ- bahçelerine yol alıp kültürel bir mirasları olan organik tarım için kollarını sıvıyorlar.

Karaburun Yarımadasında yer alan, Foça’ya yüzünü dönen Eğlenhoca Köyü Karaburun merkezine 10 km uzaklıkta. Deniziyle ve yeşiliyle tabiatın güzelliklerinden nasibini alan bu köyün halkının uzun yaşam sırrı “Temiz Hava Bol Gıda”. Köyün bir marketi olmasına rağmen köylü buradan süt vb. ürünleri satın alma kolaylığı yerine, kendi hayvanından temin etmeyi tercih ediyor. Peynirini kendi koyunu keçisinden sağdığı sütleri mayalayarak yapıyor. Köylüler aynı özeni ekmekleri için de gösteriyorlar. Ekmeklerini yıllarca sakladıkları yaşlı ekşi mayalar ile mayalayıp, köyün belli yerlerinde yer alan taş fırınlarda pişiriyorlar. Fırınlarında pişirdikleri ekmeğin ateşi bile organik. Fırınlar gazete gibi malzemeler ile değil organik çalı ile tutuşturulmaya özen gösteriliyor.

Mevsim meyvelerini sezon dışında, ya kurutarak ya da reçellerini yaparak tüketmeyi seviyorlar. Bu ürünleri yetiştirirken topraklarına kimyasal üründen uzak tutarak yerine kendi baktıkları koyun, keçi ve ineklerinin gübrelerini kullanıyorlar. Köyde sadece halk değil hayvanlar da tamamen doğal besleniyorlar. Tavuklar hazır tavuk yemi yerine özgürce gezdikleri arazilerde doğal bir şekilde beslenerek yumurtluyor.  Köylülerin ovada ektikleri ekini ve bağda topladıkları üzümün sapını yiyen keçi, koyun ve ineklerin ürünleri de haliyle doğal ve kaliteli besin değerlerine sahip oluyor.

Köyün içerisinde Karaburun Belediyesi’nin Yerel Pazarlarında tüm bu bahsedilen organik ürünler bizzat üreticileri olan köylüleri tarafından sergileniyor. Yazın nar gibi kırmızı domatesler, yemyeşil çıtır biberler, taze maydanoz dereotu ve marul gibi yeşilliklere ulaşmamızı sağlıyorlar. Yaz domateslerinden hazırlanarak şişelenen domatesler ve çeşitli meyvelerden yapılan rengârenk reçel kavanozları pazara ahenk katıyor. İzmir’in tohum ve fidan tedariki konusunda öncü bir il olduğunu biliyoruz. Eğlenhoca Köyü’nde de zeytin, portakal, badem, erik vb. gibi fidanlara da ulaşmak mümkün. Eğlenhoca Köyü halkı işte tam da bu girişimlerle ve özenle sadece kendilerine değil bu ürünlerin başkalarının yetiştirebilmesi adına emek veriyor.

Melih Uysal

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında özgün bilgiye ve tecrübeye sahip olan Uysal, şu anda özel bir üniversite de Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı üzerine yüksek lisans eğitimi alıyor. Akademik olarak ilerlemek isteyen Uysal'ın, Karaburun'da doğal ürünler sunduğu bir şirketi bulunmaktadır.

2 Comments
  1. hocam köyümüz güzel ama betonlaşma aldı başını gidiyor. hergün yeni birisi ev yapma niyetiyle geliyor. plan yok, kim nereyi bulursa. size de teşekkür ederim kned adıma, köyü ne güzel anlatmışsınız, ama iyimi ediyorsunuz kötü mü bilemiyorum. sağlıcakla kalın

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN