Urla kulağımıza ne kadar güzel bir tınıyla dokunuyor değil mi? Peki nereden geliyor bu isim? Köken itibarıyla Bizans Dönemi’ne dayandığı düşünülse de zaman içerisinde birçok farklı isim ile anılmış, en son günümüzde kullanılan ” Urla” adını almıştır. İsim kökeni ile ilgili masalsı iddiaları duyduğumuz fakat kesin olarak nereden geldiği bilinmeyen Urla’nın isim kökeni hala tartışma konusudur. Peki tek tek incelemek gerekirse bunlar nelerdir? Buyrun yazımızda bunu ele aldık.
Urla’nın antik kaynaklarda ilk olarak karşımıza Klazomenia olarak çıktığını görüyoruz. Antik Yunanca Κλαζομεναί olarak yazılışı vardır. Klazomenia olarak bilinen bölgenin izlerine bugün İskele mahallesinde, etrafında bulunan tarlalarda ve Karantina Adası’nda rastlamaktayız. Kıyı kesiminin Klazomenia adını almasının yanı sıra Prof. Dr. Bilge Umar, Urla’nın iç kesimlerinin Vourla olarak anıldığını ve kökeni Bryela olan ”geçit, boğaz” anlamındaki isimden geldiğini aktarmaktadır. Vourla isminin anlamının ise ”bataklık, sazlık’’ olarak geçtiğini kaynaklardan öğreniyoruz. Zamanla halk arasında Vurla denmeye başlandığını, daha sonraları bu ismin değişimlere uğrayarak Urla adını aldığı varsayımları da bulunmaktadır.
Güzel Urlamızın tüm bu söylenenlerin yanı sıra ünlü seyyahımız Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde, Urla isminin anlamının daha masalsı bir dille bize aktardığını biliyor muydunuz? Evliya Çelebi’ye göre ilçemiz Ünlü Kadife Kralı’nın güzel kızı Ulice tarafından kurulmuş ve şehre Urli isminin verildiği yazmaktadır. Tüm bu varsayımların yanında Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisinin olmadığını düşünmek sanırım eksiklik olurdu. Bazı rivayetlere göre, Padişah Mehmet Çelebi’nin komutanı İbrahim Bey’in kendisine ”uğurola” veya ”uğurlu geldi” demesi üzerine türetildiğini ve zamanla Urla olarak anıldığı söylenmektedir.
Görüldüğü üzere, Urla ismi üzerinde birçok varsayım var. Peki sizin Urlanız Evliya Çelebi’nin Urli’ si mi, yoksa İyon Kenti olan Klazomenia mı? İsmine ne denir bilmiyoruz ama krallardan padişahlara herkesin güzel Urlası olmuştur bir zamanlar.
Klazomenia değil. Doğrusu Klazomenai.