Emek ve Dayanışmanın Simgesi: Urla Kadın Kooperatifi

Kadın emeği bereketlidir, büyüyerek çoğalır ve kadın gücü ile birçok alanda erkekten daha fazla verim alınmasını sağlanabilir. İşte bu fikirden yola çıkarak başlatılan bir projedir Urla Kadın Kooperatifi.

Toplumların yaşayış biçimlerinin tarih boyunca farklılıklar gösterdiğini görmekteyiz. Ataerkil toplum, anaerkil toplum, paternalist anlayış, androkrasi gibi anlayışlar toplumda kimlerin sözünün geçtiğini bize anlatan yaşayış biçimleridir. Çoğu yaşayış biçimi maalesef ki; erkek egemen bir anlayışa dayanmaktadır. Toplumda kadının sadece adı vardır! Hatta bazılarında o bile yok.

Bizde her ne kadar demokratik bir ülkede yaşıyor olsak da kadının çoğu iş kolunda veya alanda geri planda kaldığını veya bırakıldığını görüyoruz. Ancak bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk kadının toplumdaki değerini şu sözlerle ne kadar da güzel ifade etmiştir: ’’İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin.’’

Kooperatif çalışmalarına örgütlenme planı olmadan aslen 2011 yılında başlamış, eldeki imkânlar ile yaptıkları ürünleri semt pazarında halka arz etmiştir.2014 yılına değin bu süregelmiş ancak; organizasyon eksikliğinden dolayı bazı sorunlarla karşılaşılmış. Bu da örgütlenme ihtiyacını beraberinde getirmiş ve 2014 yılı 1 Ekiminde 60 kadar kadının bir araya gelmesiyle kurulmuş ve Aralık ayında tescillenmiştir. Daha sonra çalışmalarına semtte, evinde, çalışan, köydeki birçok kadını da dahil ederek kadının olduğu her yere kadın emeğini götürmüşlerdir.

Kooperatif sadece çalışma hayatında adı olan kadınları değil, tüm kadınların iş hayatına ve aile ekonomisine vermek istediği katkıyı da desteklemektedir. Buna en güzel örneklerden biri de Sibel Duruer. Kızlarının üniversiteyi kazanmasından dolayı Urla’ya yerleşen ve daha sonra kooperatife üye olan Dururer, kendi imkânlarıyla ninesinden öğrendiği ekmekleri Sibel’in Ekmekleri adı ile açtığı bir sosyal medya hesabından hem Türkiye’ye hem Avrupa’ya göndermiş, Duruer bu yolla kooperatif sayesinde aile ekonomisine katkı sağlayabilmiştir.

2019 yılında kooperatif İskele Mahallesi’nde Dükkân & Atölye Urla KARYA satış mağazasının açılışı gerçekleştirmiştir. Bu mağaza sayesinde kadınlar el ürünlerini satabilmeye başlamıştır. Bu mağazada enginar konservelerinden reçellere, tarhanalardan eriştelere kadar kadın el emeğinin birçok çeşidini görebilirsiniz.

atölye karya

Pandemi dolayısıyla Uluslararası Urla Enginar Festivali düzenlenememiş ve digital ortamda gerçekleştirilmiştir. Urla ilçesinin meşhur sakız enginarı ise Urla Kadın Kooperatifi girişimi ile enginarlar internet üzerinden alınan siparişlerle, vakumlanarak istenilen adreslere kargolanmıştır. Bu yolla hem ürün zayi olmamış, hem de peşin alınan ürünler sayesinde üretici de kazanmıştır.

enginar festivali

5 Temmuz 2020 itibarıyla proje kabul etmeye başlayan KOOP-DES programına proje sunan S.S Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi yapılan değerlendirmeler neticesinde 150 bin TL hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Bu da muhakkak ki kadın emeğine büyük bir destek sağlayacaktır.

İhtiyaca yönelik üretim yaparak ve bunu adil bir biçimde bölüşerek beraberce yol almak vizyonu ile ilerleyen kooperatif, kadın işbirliği ve gücü ile hem Urla halkına hem de Türkiye’ye umarız ki daha çok şey katmaya devam etsin. Böyle güçlü, emekçi kadınlar sayesinde kadınların gerçek gücünü herkese gösterebiliriz.

Ebru Buyukkaya

1990 yılında Istanbulda doğdu. Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. Küçük yaştan beri yazmaya ve okumaya büyük bir merak ve ilgi duyması nedeniyle kendini bu alanda geliştirmeye yöneldi . Halen digital platformlara ve dergilere yazmanın yanı sıra, kendini geliştirmeye de devam etmektedir.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN