Urla Cooking Class ile Zeytinyağı Okuryazarlığı’na Giriş Eğitimi’ni Deneyimledik

Geçtiğimiz hafta Urla Cooking Class tarafından gerçekleştirilen Zeytinyağı Okuryazarlığı’na Giriş Online Eğitimi’ni deneyimleme şansı yakaladım. Benim gibi damak zevkine düşkün ve pandemi nedeniyle Urla’ya yerleşmiş acemi bir kasabalı için bu tür konular bir hayli önemli.

Neden mi?

Malum Urla, pardon ama ‘‘Urlamız’’ diyeceğim, eşi benzeri olmayan bir gastronomi merkezine dönüşmüş durumda. Burada yaşıyorsanız şarapların tadımına, hasat dönemlerine, yerel lezzetlerle buluşmaya hazır olmalısınız bence. Zeytin ve zeytinyağı da bu bölgenin en kıymetlilerinden tabii ki! Ayrıca buraya yerleştiğimizden beri sabahları ekşi maya ekmeğimi, erken hasat bir zeytinyağına banmadan ayılamıyorum gibi bir yorumum da olacak -kahve etkisi yaratıyor- inanın!

Urla, sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı gastronomik değeri olan coğrafyalarından biri oldu. Daha devamı da gelecek tabii ki! Bağ Yolu ile kilometrelerce devam eden bağları ve şarapçıları bulabileceğiniz, gastronomik açıdan eşi benzeri olmayan ‘bahçeden/tarladan mutfağa’ felsefesiyle yaşayan şef restoranlarıyla, yerel üreticisine-çiftçisine verdiği değerle Urla artık ‘unique’ teriminin hakkını sonuna kadar veriyor. Ah bir de tabii ki Kadın Girişimciler ve Kadın Üreticileri! Urla, muhtemelen ülkemizin bu açıdan en zengin ve en çok desteklendiği ilçelerden biri, ne mutlu biz girişimci kadınlara!

Lafı bir hayli uzattım, insan Urla hakkında konuşmaya bir başlasın sonunu göremiyor hakikaten!

Acemi kasabalı kendimden bahsediyordum, madem geldik buraya yerleştik, dedesinden kalma zeytinliği de olan bendeniz tabii ki halihazırda yavaştan şaraba ve gastronomiye hakim olmaya başlamışken zeytinyağında da altta kalır mıyım, hemen aldım eğitimi. Ne de iyi yapmışım!

Urla Cooking Class, HİÇ grubunun bir parçası. Duygu Özerson Elakdar, Urla’ya yerleştikten sonra İtalya’da zeytincilik ve zeytinyağı üretimi üzerinde eğitimler alıyor ve  eşi Taha Elakdar ile beraber zeytine yatırım yapma maceraları başlıyor. Devlet arazisi olan 2.400 dönümlük bir araziyi 50+50 yıllık kullanım hakkını alıyorlar ve bunun da sonuna kadar hakkını veriyorlar açıkçası. Bölgeye 60.000 zeytin ağacı dikiyorlar… Türkiye’nin ilk ve tek ‘’Yenilebilir Ormanı’’ olan bu alanda Duygu Hanım ve ekibi mevcut yetişen otların dahi hasadını yapıyorlar…

Önce HİÇ Lokanta gastronomik bir ziyafet sunacak şekilde hizmete giriyor. Burası için 160 yıllık tarihi taş bir binayı restore ettiriyor aile.

Restoranın ardından ‘HİÇ Seramik Atölyesi’ mevcut bir ihtiyaçtan doğuyor. Restoranda ikram edilecek lezzetler için benzersiz servis takımları gerekiyor ve HİÇ Ceramics  atölyesi böyle doğuyor. Ardından HİÇ Olive Oil, tabii ki üzerine emek verdikleri HİÇ Zeytin Ormanı’ndan doğuyor. Ve son olarak da tüm bunları halka fayda sağlayacak şekle büründüren Urla Cooking Class…

Burası Bademler Köyü içerisinde bulunuyor ve  HİÇ Zeytin Ormanı’na sadece 10 dakika mesafede.  Ormanda mevsimi takip eden çeşitli hasat turları ve Urla Mutfak Mirası Atölyelerini alalnında uzman ve bölgenin mutfağına hakim şeflerle işbirliği içinde uygulamalı olarak gerçekleştiriyorlar.

Günümüz koşullarında ise online olarak derslere devam etme kararı alınıyor. İlk eğitimi de şansıma deneyimleme fırsatı yakalıyorum.

Bu eğitim tam tamına 3 saat 10 dakika sürdü! Ve inanın 1 dakikası bile sıkıcı değildi. Eğitimi Duygu Özerson Elakdar veriyor, kendisi İtalya’da 4 yıllık zeytin yağı tadımı ve zeytinyağı teknolojileri uzmanlığı alanında eğitim almış ve bu konuda artık ülkemizdeki duayenler arasına girmiş bir kadın girişimci. Konuya o kadar hakim ki her şeyi tüm yaşanmışlığı ile, tecrübeleri ile aktarıyor.

Eğitimde benim gibi bir acemi kasabalının yanı sıra, halihazırda zeytinyağı üretimi yapan girişimciler, bir kimya mühendisi, bir ev hanımı, bir öğrenci gibi harika bir çeşitlilik vardı. Hatta sosyal medya yazarı dahi vardı, ben bu çeşitlilikten baya gurur duydum ne yalan söyleyeyim, merak etmek ne güzel bir şey, merak olmasa yaşamda bu kadar keşif olmazdı ama değil mi!

Eğitim 2 aşamalı, önce zeytinyağının hikayesi ve son kısım ise tadım. Tadım için size önden bir kit gönderiyorlar, kit içinde anlatım notları ile 5 farklı zeytinyağı bulunuyor. Tadımı bu ürünlerle yapıyorsunuz.

Eğitimin içeriğinde zeytinyağı üretim aşamaları, zeytinyağı tipleri, dikkat edilmesi gereken hususlar ve olmazsa olmaz soru cevap kısmı…

Eğitim sonunda Duygu Hanım herkesin sorularını ilgiyle yanıtladı kendisini ayrıca tebrik etmek gerekli çünkü yaklaşık 45 kişiydik.

Günün sonunda ben mutfağımda hangi tip yağı kullanmam gerektiğini, nasıl saklamam gerektiğini ve kendimce nerelerden hangi tipte yağ almam gerektiğini saptadım. Ayrıca üretici olan kesimin de memnun kaldığını düşünüyorum çünkü bu eğitimin devamı niteliğinde olan ‘‘Zeytinyağı Okuryazarlığı İleri Seviye Eğitimini’’ de online olarak en kısa zamanda almak istediler.

HİÇ Urla’yı; Urlamız’a olan katkılarından dolayı ve böylesi harika eğitimleri için hem tebrik etmek hem de teşekkür etmek isterim. Böyle eğitimlerin devamını istiyor, takip ederek sizinle de paylaşıyor olacağız…

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN