Türkiye’nin Eşsiz Motiflerini Bir Arada Bulabileceğiniz İlk Bardak Sergisi: “Memleketimin Çizgileri”

Bir hayale inanmakla başlar her şey… Hayallerinden vazgeçmemek ve istemek… Bunu başarmış örneklerden biri olan @seyyahart, şimdi de Türkiye’nin tarihi ve turistik güzelliklerinin karton bardaklarda yeniden canlandığı ilk bardak sergisi “Memleketimin Çizgileri” ni açmak için gün sayıyor.

  “Hayal etmek başarmanın yarısıdır.” diye kalıplaşmış bir tabir vardır. Pek çoğumuz uzaklara dalıp neler hayat etmedik ki: Bir ev/araba sahibi olmak, sevdiği biriyle hayatını birleştirmek, başarılı bir iş insanı olmak, dünyadaki adaletsizliğin bitmiş olması… Genelde de hayal etmekten öte gidemiyoruz, belki de sadece istiyoruz; ama inanarak istemiyoruz. Yani istiyorum ve bunu gerçekleştirmek için şimdi / yarın / en kısa zamanda şu adımı atacağım diyerek kendimize hedef koymuyoruz. Sonunda da beklenen tablo: Hüsran. Kimi insanlar ise bu adımı atma cesaretini gösteriyor ve hayalleri gerçekleri oluyor. Berk Armağan da bu kişilerden.

Berk Armağan, içinde yaşadığı “dünyaya” sığamayanlardan.  Geleneksel Türk aile yapısı içinde gençlik dönemini geçiren ve 20’li yaşlarının başına kadar Türkiye’de görebildiği şehir sayısı ailesi ile birlikte yaptığı seyahatlerindekiler ile 3’ü geçmez; ancak Berk Armağan Türkiye’yi hatta dünyayı görmek isteyen bir maceracı olma amacındadır. Bu hayaline kavuşmak içinse, ailesinden aldığı 1 haftalık otel parasını bile karşılamayan bir cep harçlığıyla yola çıkar. O dönem İstanbul Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nde okuyan Berk Armağan, yaz aylarında otostop çekerek Türkiye’nin bir bölümünü görme fırsatını yakalar; ama hedefi dünyayı görmektir, ancak maddi yetersizliklerden dolayı nasıl yapacağını bilemez. Önünde iki opsiyon vardır: Part time çalışmak veya çizim yapmak. Çizim yeteneği genç yaşlarda gelişen Berk Armağan için karar vermek zor olmaz. Daha öncelerde arkadaşlarına doğum günlerinde hediye ettiği ve beğeni gören bardak üzerine çizim yapmaya karar verir.

İlk bardak çizimlerini Taksim’de satan Berk Armağan için asıl macera bundan sonra başlar aslında. 2016 yılında @seyyahart ismiyle sosyal mecralara giriş yapar. Tao düşüncesinin kurucusu olan Lao Tzu’nun da dediği gibi “Binlerce kilometrelik bir yolculuk ilk adımın atılmasıyla başlar.” Berk Armağan yolculuğunun ilk adımlarını atarken, 10 yaşından beri olan çizim yeteneğini tuvale değil de karton bardak üzerinde gösterme nedenini ise, o dönemde adeta bir akım haline gelen ve halen de devam eden, insanların kahvelerini içtikten sonra bardaklarını sosyal ağlarda paylaşması. Bu yolla daha çok insana ulaşabileceğini düşünen @seyyahart’e, o dönem Starbucks sponsor olmuştur. Kendisine @seyyahart ismini seçme nedeni ise; sanatçıyı ve yaptığı işi tam olarak ifade ettiğini düşünmesi. Seyyah (gezgin), art (sanat), seyahat (gezmek, görmek). Bu üç kelimenin birleşimi olan ‘seyyahart’ çok doğru bir seçim olmamış mı sizce de?

Kısa sürede yaptığı başarılı ve ilginç çalışmalarıyla adını duyuran @seyyahart, bardaklarının hızla satılmasıyla yurtdışını hayallerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Gittiği ülkelerdeki önemli mekanlar, sanatçının kendi yorumuyla bardağa yeniden çiziliyor, dolayısıyla sanatçının eserlerine baktığınız zaman @seyyahart’in Eyfel Kulesi’ni, Amsterdam’ını, Pisa Kulesi görüyorsunuz ve kesinlikle gördükleriniz harika şeyler… Bugüne kadar 25 ülke 60’tan fazla şehir gezen ve bunları sadece bardaklara yaptığı çizimlerden elde ettiği gelirle gerçekleştiren gezgin sanatçının başarısı Henry David Thoreau’nun şu sözünün ne kadar doğru olduğunu gösteriyor: “Tecrübelerimin bana öğrettiği bir şey var: Hayallerinin peşinden emin adımlarla yürüyen ve arzu ettiği hayatı yaşamak için gayret sarf eden insanlar, beklenmedik bir anda başarıyla karşılaşırlar.” Sadece gittiği ülkeleri değil, tanınmış sanat eserleri ve İlber Ortaylı’dan Mesut Özil’e, Cem Yılmaz’dan Kenan İmirzalıoğlu’na kadar pek çok sanatçıyı da çiziyor Berk Armağan. Çizimlerini sadece yeni şehirler görmek için yapmıyor @seyyahart. Kaleminden çıkan çizgilerin karton bir bardakla buluşmasıyla elde ettiği gelirlerle pek çok sosyal sorumluluk projesinde de imzası var.

@seyyahart’in gerçekleştirmeyi planlandığı projesi ise sevenlerini heyecanlandırıyor. Türkiye’nin ilk bardak sergisi olma özelliğini taşıyacak olan bu proje için şimdiden Türkiye’nin 14 ilini gezen @seyyahart, 81 ili tamamladığında “Memleketimin Çizgileri” adını verdiği sergisini açacak. Şimdiye dek Adıyaman, Kars, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Çanakkale, İzmir, Ankara, Şanlıurfa ve Trabzon şehirlerinde çizimlerini gerçekleştiren sanatçının en yakın zamanda diğer illeri de tamamlayıp, sergisini açmasını bekliyoruz. Ufak bir hayalin büyüyerek güçlü bir gerçeğe dönüşmesinin en güzel örneklerinden biri olmasını sağlayan sanatçının sergisi sadece sanatsal bir çalışma ötesinde çok daha büyük anlamlar taşıyor. Bu gerçekliği görmek için sabırsızlanıyoruz…

“Eğer bir şeyi yeterince istersen, onu kesinlikle elde edersin.” (William James)

Daha fazlası için : www.seyyahart.com 

Bu yazımız ilginizi çektiyse ”Dünya’daki Eşitsizliğe Kulak Tıkamayın! Kız Çocukları Kapınızı Çalıyor” yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Daha fazlası için Dergi Urla Ana Sayfa‘ya dönebilirsiniz…

Ebru Buyukkaya

1990 yılında Istanbulda doğdu. Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. Küçük yaştan beri yazmaya ve okumaya büyük bir merak ve ilgi duyması nedeniyle kendini bu alanda geliştirmeye yöneldi . Halen digital platformlara ve dergilere yazmanın yanı sıra, kendini geliştirmeye de devam etmektedir.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN