Urla’da Eti Behar Sergisi: Yuvarlak Hatlar ve Dişil Ögeler

Urla’da Verilen Molanın Sanatla Buluşması : Quinns Sergisi

Aralık ayının soğuğu iyice kendini hissettirdiyse ve rotanız Urla’ya çevrildiyse kahve molasından hemen önce BE Contemporary Art Gallery’de Eti Behar sergisine uğramak alternatif bir seçenek olabilir. 18 Aralık – 25 Ocak 2021 tarihleri arasında izleyici ile buluşacak olan solo sergide incelikli bir içerik, telaşsız bir aktarım ve neşeye odaklanmış bir sanat anlayışı sizleri bekliyor olacak.

Eti Behar, ‘Quinn 1’, 2021, bronz, paslandırılmış metal, 172x70x60 cm

Urla’nın sanatı “baharlaştıran” noktası BE Contemporary Art Gallery’de, donanımlı bir kariyer ve düzenlenen birçok serginin ardından Eti Behar solo sergisi olan “Quinns” ile bizleri karşılıyor. İstanbul’da yaşayan sanatçı, uluslararası alanda aldığı eğitimleri Batı felsefesi ile harmanlayıp çeşitli sanatçılar ile iş birliği yapmış ve sayısız sergiye imza atmıştır. Tünel Kültür Merkezi’nin kuruculuğundan ve farklı dokularda gerçekleştirdiği atölye çalışlarından oluşan yoğun bir kariyerin “dişile odaklanmış” parçaları Urla’da karşımıza çıkıyor.

Serginin en dikkat çeken özelliği “dairesel” imgelerden oluşması. Cinsiyete vurgu yaparken dairenin gerek döngüsel gerek sonsuz yaşamı simgeleyen yanına atıfta bulunuyor. Hareket eserlerin her noktasında ayrı ayrı tanımlanmış, sanki her biri kendi döngüsünü tamamlamaya çalışıyor. Sanatçının birçok döneminden esintiler sunan bu karma sergide karşınıza çıkan eserler geçmişten bugüne doğurganlık, kadın ve sanat üçlemesinin üzerine olan algınıza ufak dokunuşlar yapacağı nerdeyse kesin.

Mevlevilere göre var olmanın temel şartı dönmektir.

Dünya yuvarlaktır, yıldızlar gezegenler durmaksızın dönerler.

Elektronlar çekirdeğin etrafında dönerler.

Damarların içindeki kan, topraktaki yaşam…

Her şey bir uyum içinde kesintisiz bir enerji ve uyum ile dönmeye devam eder….

Eti Behar | Quinns Sergisi, BE Contemporary Urla

Ç. Köksal: Daire benim her zaman favori geometrik şeklim. Aslında herşeyin dönmesi fikri beni hep cezbetmiştir. Sergide kavisler, çemberler ile birlikte cinsiyet kavramı; özellikle dişil cinsiyet vurgulandığını görüyoruz. Son yıllarda çeşitli platformlarda yayınlanan dizilerde/ filmlerde sıklıkla karşımıza çıkan bir nokta aslında, nasıl bakıyorsunuz bu “gender binarism ya da Queer” konusuna?

E. Behar: Quinns’te tek cinsiyet kavramına vurgu yapılsa da önemli olan özgürlüklerdir. Her kim kendini nasıl tanımlıyorsa öyle yaşaması gerektiğine inanıyorum. Asıl olan bireylerin haklarıdır ve yaşam istekleridir, saygı duyulması ve dikkat edilmesi gereken bir konu olduğuna inanıyorum

Eti Baher, Çinel Köksal

Eti Behar’ın dişil kişiliğe vurgu yaptığı, üretkenliği en “yuvarlak” hatlarıyla ortaya koyduğu bu sergi bütün kıvrımlarıyla “yeniden doğuşu” çağrıştırıyor.  Geçmişten gelen figürlere dokunarak bugünün karmaşasından bizleri çekip çıkartacak olan bu sergi sanatseverleri bekliyor.

 

BIO

Eti Behar (d.1950 İstanbul), İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. 1992-1996 seneleri arasında İstanbul ve Boston’da sanat tarihi eğitimi aldı. 1996-2000 arasında Batı Felsefesi eğitimi aldı. 1996’da heykel çalışmalarına heykeltraş Abdülkadir Öztürk ile başladı. 1997’den itibaren Ferit Özşen ile heykel çalışmalarına devam etti. 1997- 2000 Erdoğan Sarma ve Ayla Esebik ile çalıştı. 2000-2002 Bülent Çınar atölyesinde çalıştı. 2001’de Tünel Kültür Merkezi’ni kurdu. 2007-2009 arasında Genco Gülan ile atölye çalışmalarında bulundu. Eti Behar çalışmalarına İkitelli’deki atölyesinde devam etmektedir. Seçili solo sergileri arasında; Cielo, İmoga Art Space, Kuzguncuk, İstanbul, Türkiye (2019); Art Ankara Çağdaş Sanat Fuarı, Türkiye (2018, 2015); Kibele’den Sindirella’ya, Barış Manço Kültür Merkezi, İstanbul, Türkiye (2018); Sınırda, Galeri Miz, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye (2013); Siyah-Beyaz, Home İç Mimari Fuarı, Lütfi Kırdar Sergi Merkezi, Harbiye, İstanbul, Türkiye (2012); Masal Anlatıcısı, AdaEv Galeri, Büyükada, İstanbul, Türkiye (2008); 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Genco Gülan’ın “Yeni” adlı projesi için heykel ve kostüm tasarım, Pera Müzesi, İstanbul, Türkiye (2008); Eti Atölye 1996-2004 Video Sunum, AdaEv Galeri, Büyükada, İstanbul, Türkiye (2004) yer almaktadır. Seçili grup sergileri arasında; IAAF İstanbul Sanat Antika Fuarı, İmoga Art Space, İstanbul, Türkiye (2020); Hafif Uyku, Ark Kültür, Cihangir Beyoğlu, İstanbul, Türkiye (2017); Art Ankara Çağdaş Sanat Fuarı, Türkiye (2017, 2016); Karma sergi, Galeri Fe, İstanbul, Türkiye (2015, 2014, 2012); Karma sergi, Galeri Niş, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye (2015, 2014); Art Expo Arezzo, İtalya (2012, 2011); No.9, Kuledibi Çıkmazı Sokak, no. 9, Galata İstanbul, Türkiye (2010); Crossections, AKM, İstanbul, Türkiye (2010); No.2, Hacı Ali Sokak no. 2/3, Galata, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye (2010); Haz, Adress Istanbul Hotel, Türkiye (2009); 1555 On beş mayıs saat beş, Ark Kültür, Cihangir, İstanbul, Türkiye (2009); Küf/Mold, , da Centrale ve farklı sergi alanları, Rotterdam, Hollanda (2009) ve Oudburg Sleepstraat ve farklı sergi alanları, Gent, Belçika (2008) ve ArtBosphorus Çağdaş Sanat Fuarı, Lütfi Kırdar Sergi Merkezi, Harbiye, İstanbul, Türkiye (2008) bulunmaktadır.

BE CONTEMPORARY 

Yenice Mah. Park Sokak No:8/2 Urla, İzmir, Türkiye

www.be-contemporary.com.tr 

IG @be-contemporary Tüm sorularınız için:

info@be-contemporary.com 

Bu yazımız ilginizi çektiyse  ”Güne Urla’da, Urla’nın Sevilen Barları ile Veda Etmek” yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Farklı bir öneri olarak  ”Yaratıclığınızı Ortaya Çıkaracak 9 Kendin Yap Yeni Yıl Kartı Fikri” yazımızı da buradan okuyabilirsiniz. 

Cinel Koksal

02.12.1983 yılında Samsun’da doğan Çinel Köksal, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu olup aynı bölümde Öğretim Görevlisi Doktor ünvanlıyla çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Müdür Yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN