Pandemi döneminin gri renklerine ara verip umut ve heyecan katan bir gelişme Refik Anadol’dan geldi. Anadol’un “Makine Hatıraları: Uzay” Sergisi Beyoğlu Dolapdere’de ziyaretçilerini ağırlıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özel desteği ile hayata geçen, yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un Makine Hatıraları: Uzay Sergisi, 19 Mart tarihinden itibaren Beyoğlu Dolapdere’de yer alan İstanbul Pilevneli Gallery’de sanatseverleriyle buluşuyor. Son ziyaret tarihi 25 Nisan olan sergi, pazar günü hariç her gün 10.00- 18.00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ulaşılabilir.
Refik Anadol’un İstanbul’da gerçekleşmekte olan en kapsamlı kişisel sergisi Makine Hatıraları: Uzay, astronomik geçmişin ve gelişmelerin insanlık tarihindeki yerine vurgu yaparak, uzaya ışık tutan yeni bir pencere sunmayı başarıyor. Sergi ile ilgili bir röportajında Anadol, bu serginin son 5 yıldır içinde bulunduğu yapay zeka araştırmalarının bir kısmı olan ve özellikle 3 yıl önce NASA JPL ekibinin davetiyle çalışmaya başladığı bir projenin ilhamıyla ortaya çıktığını dile getiriyor. Yapay zeka ile sanat akımının öncüsü olan Anadol, görünmez uzay verilerini, kamusal sanat yoluyla yansıtılabilen duygularla bir araya getirerek şiirsel metaforlar oluşturuyor. Böylelikle uzaya ulaşılabilen; uçsuz bucaksız bir evrenin hayal edilebilmesine dikkat çekiyor. Sergi Hatıralar ve Düşler başlıkları olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
Hatıralar
Makinaların hatıralarından yeni bir sanat akımı denemesi ile yola çıkan Refik Anadol’un, uzayla ilgili henüz yorumlanmamış ham görsel verilerini bir araya getirerek, pigmentlere dönüştürdüğü ve dinamik bir veri tablosu sunduğu Hatıralar serginin ilk bölümü. Bu verilere ulaşırken yapay zekadan yardım alınan serginin bu bölümünde astronomide günümüze dek kullanılmış en gelişmiş teleskopların ‘hatıraları’ olarak ele alınan fotografik görsellerinin bir araya gelmesi ile evreni imgeleme sınırımızın sadece soyut değil, bütünlüğün parçalanmış somut delilleri aracılığı ile de zenginleşebildiğini gösteriyor.
Düşler
İkinci bölüm Düşler ise üç boyutlu veri heykellerinin bir araya gelmesi ile mekanla bütünleşik, meditatif ve pozitif bir deneyim yaşatan 15 dakikalık bir yapay zeka sineması sunuyor. Yapay zeka algoritmalarının neden ve nasıl rüya gördüklerinin modellerini izleyip deneyimlenebilen sanatseverler bu bölümde mimarisi üç boyutlu olan bir mekanda bir makinanın rüyasının içinde olabilme imkanını yaşayabiliyor. Mars’ın tüm fotoğraflarından deneyimlemiş bir yapay zekanın ve kendini tekrar etmeden sonsuza kadar süren rüyasının üç boyutlu bir heykeli ve verilerin pigmentleşmesiyle oluşturulan dikey kanvastaki dijital resimler bu bölümde ziyaretçilerini bekliyor.
Anadol’un sergiyle ilgili ziyaretçilerinden beklentisi ise, sergiyi dolaşanların sadece estetik kaygılarının olmaması; serginin arka planında yatan algoritmaları, verileri ve her fikrin arkasında yatan hayali iyi anlamaları.
Refik Anadol Hakkında
1985 yılında İstanbul’da doğan Refik Anadol, İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde fotoğraf ve video alanında en yüksek onur derecesiyle bitirdi. Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) Medya Sanatları Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan sanatçı günümüzde UCLA’in aynı bölümünde öğretim görevlisi ve misafir araştırmacı olarak görev yapıyor.
Sanatçının seçili kamusal mekana özgü işitsel ve görsel performansları ve sergileri: National Gallery of Victoria, Melbourne (Avusturalya); MEET Digital Culture Center (İtalya); Artechouse New York (ABD); Walt Disney Concert Hall (ABD); Hammer Museum (ABD); International Digital Arts Biennial Montreal (Kanada); Ars Electronica Festival (Avusturya); l’Usine Geneve (İsviçre); Arc de Triomf (İspanya); Zollverein SANAA’s School of Design Binası (Almanya); İstanbul Tasarım Bienali (Türkiye); Sydney City Art (Avustralya)
Çalışmaları arasında layık görülen ödülleri: The Architect’s Newspaper En İyi Sergi Tasarımı Ödülü, Microsoft Research En İyi Vizyon Ödülü, German Design Ödülü, UCLA Art+Architecture Moss Award, University of California Institute for Research in the Arts Ödülü, SEGD Global Design Award, Google’s Art and Machine Intelligence Artist Residency Award’ın