Geçtiğimiz sene 24 Temmuz-9 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan ancak COVİD-19 salgını nedeniyle ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatları, bu sene sıkı tedbirler ile planlanıyor.
Günümüzde yapılan ilk olimpiyatların kökeni Antik Yunan ve Tanrı Zeus dönemine dayanıyor. M.Ö. 776 yılında Yunanistan’ın Olimpia bölgesinde, Isparta Kralı Likorgos’un da önerisiyle yapılan şenlikler, tarihteki ilk olimpiyat oyunlarını temsil ederken, önceleri 1 gün süren oyunlar, branşların artmasıyla 5 güne çıkarıldı. Ölülerin ruhunun 8 yılda bir dirileceğine inanıldığı için 8 yılda yapılan oyunlar, sonrasında 4 yılda bir yapılmaya başlandı. Sadece Yunanlı erkeklerin katılabildiği yarışlara kadınlar seyirci olarak katılamaz, Klasik Olimpiyatlar’da bayanlara yer verilmez, olimpiyatlar sırasında saha dışında Tanrıça Hera adına bayanlar için de program düzenlenirdi. Yarışlarda başarı gösteren yarışmacılara da zeytin dalından yapılmış çelenkler takılırdı. Uzun yıllar gelişen ve değişen olimpiyat oyunlarından sonra Modern Olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Coubertın oldu. İlk Modern Olimpiyatlar ise 1896 yılında Atina’da düzenlendi ve ardından her 4 yılda bir yapılmaya başladı.
Olimpiyat Oyunları Yaz-Kış Olimpiyatları olarak iki ayrı kategoride düzenleniyor. 200’den fazla ülkenin katıldığı ve 13.000’in üzerinde sporcunun katıldığı 400’den fazla kategorinin yer aldığı oyunlar dünyada sporun ve barışın gelişmesini destekleyen bir organizasyondur.
Geçtiğimiz yılın başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını nedeniyle pek çok kültürel, sanatsal ve sportif organizasyon iptal edilmek zorunda kaldı. Bunlardan biri de Türkiye’nin de gerçekleştirmek için zamanında aday olduğu 2020 Olimpiyatları oldu. Geçtiğimiz yıl 24 Temmuz- 9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan oyunlar, salgının tam olarak kontrol altına alınamadığı ve Tokyo Hükümeti’nin de aldığı kararla ertelenmek durumunda kaldı.
Olimpiyat Meşalesi Henüz Osaka’ya Ulaşmadı
Geçtiğimiz yıl Avustralya’da düzenlenen sezonun ilk Grand Slam tenis turnuvası Avustralya Açık öncesi, ülkeye giden sporcu kafilelerinden 3 kişide koronavirüse rastlanması, onlarca sporcunun 14 gün boyunca otel odalarında karantina altına alınması ve Japonya halkına yapılan anketlerde %80’inin olimpiyatların 2021’de düzenlenmesi yönünde bir sonucun çıkması bu kararın alınmasında etkili olmuştur. Öyle ki vaka sayılarının çok fazla arttığı Osaka’da, 13-14 Nisan’da şehre gelmesi planlanan olimpiyat meşalesinin gelmemesi kararı alınmış ve 1 sene önceki verilen kararın ne kadar yerinde olduğu bir kez daha görülmüştür.
Yurtdışından İzleyici Olmayacak, Bilet Ücretleri İade Edilecek
Temmuz ayında gerçekleştirilmesi planlanan olimpiyatlar için şimdiden bazı önlemler alınmaya başlandı. İlk olarak, dünyadaki vaka sayılarının en fazla olduğu şu dönemlerde, ülkeyi ve sporcuları salgından daha izole bir hale getirebilmek için etkinliğe, yurtdışından seyirci kabul edilmemesi kararı alındı. Olimpiyat Oyunları’nı izlemek için bilet satın alan yaklaşık 600 bin yabancı izleyiciye para iadesi yapılacağı belirtildi.
Sporculara Ülkede Kalmaları için Kısıtlı Zaman Ayrılacak
Bir diğer önlem ise; Tokyo Olimpiyatları’na katılacak ülkelerden gelen sporcuların ve beraberindeki kafilenin, ülkeye olimpiyatlar başlamadan 5 gün önce giriş yapmaları, bundan önce girişlerinin önüne geçilmesidir. Bu yolla kontrolün elde tutulması amaçlanılmıştır. Ayrıca karşılaşmasını gerçekleştiren ülke sporcularının, karşılaşmanın bittiği gün, kafileleri ile birlikte ülkeyi terk etmeleri istenmiştir. Buradaki amaç ise; ülke sporcularını oluşabilecek bir hastalıktan korumaktır. Alınan bu önlemler ise çoğu sporcunun kafasında soru işaretlerine neden oluyor. Sporcular, bu kadar kısa bir sürede antrenmanlarının istenilen verimde gerçekleşemeyeceği endişesini taşıyor. Oyunlar devam ederken, sporcuların ve beraberindekilere 3 günde bir COVİD-19 testi yapılması zorunluluğu getirilmesi de bir başka tedbir. Bu tedbirle, sporculardaki olası bir sağlık probleminin tüm sporculara geçmesinin önüne geçilmek istenmiştir.
Amerika ve Kuzey Kore Tepkili
Yurtdışından izleyici kabul etmeme kararı başta Amerika olmak üzere pek çok ülkenin tepkisine neden olmuştur. Japonya’nın aldığı tüm bu tedbirlere rağmen, bazı ülkeler olimpiyatlara sporcu göndermeme kararı aldı. Bunlardan biri de, geçen günlerde Kuzey Kore’den geldi. Kuzey Kore, sporcularının sağlığını neden göstererek böyle bir karar aldığını belirtti. Her ne kadar Japonya Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, Temmuz sonunda düzenlenmesi beklenen Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nda aşıların ön şart koşulmadığını, güvenli bir turnuva düzenleyebilmek için gerekli tarama, davranış yönetimi başta olmak üzere kapsamlı tedbirler almayı düşündüğünü belirtse de, bu bazı ülkeler için pek de güvenilir görünmüyor anlaşılan.
Ülkemiz Sporcularına Şimdiden Başarılar Diliyoruz
Ülkemizden de pek çok sporcu olimpiyatlara katılma hakkına sahip olmuş ve aldıkları madalyalarla ülkemizi gururlandırmışlardır. Bu sene için ülkemizden olimpiyatlara katılma hakkına sahip bazı sporcular: Nazlı Savranbaş, Özgür Varlık, Yasemin Can, Özkan Baltacı, Evin Demirhan, Rıza Kayaalp, Serap Özçelik Arapoğlu, Nur Tatar, Ecem Güzel, Berkay Ömer Öğretir, Viktoria Zeynep Güneş… Başta kendi sporcularımız olmak üzere, dünyanın pek çok yerinden katılacak binlerce sporcunun alınan ve alınacak tedbirlerle olimpiyatları hiçbir sağlık sorunu yaşamadan bitirmesini umuyoruz. Japonya’da meşale ateşinin şehir şehir dolaşmaya başladığı şu zamanlarda umarız ki; alınan tedbirlerle sporcuların güvenliği ön planda tutulur ve sporcular ülkelerine herhangi bir risk faktörü altına girmeden dönebilirler.