Dijital Dünyada Neler Oluyor?

Küreselleşen dünyada artık pek çoğumuzun elinde akıllı telefonlar var. Instagram, Twitter, Facebook, Youtube, Tiktok ve daha nicesi… Bunlardan en az birinde kayıtlı bir hesabı olan insan sayısı her geçen gün artıyor. Pandemi süreci ve yüzyüze ilişkilerin azalıp, insanların akıllı telefonlarda daha çok zaman geçirerek sosyalleşmesi, dijital dünyayı kendini yenilemeye ve geliştirmeye yöneltti. Dijitalde artan rekabet ve pazarın genişlemesi de yenilenmeye ve gelişime yol açtı. Bu yazımızda sizleri dijital dünyadaki son gelişmelerden ve yeniliklerden haberdar edeceğiz.

  • Instagram’dan Çocuk ve Gençleri Koruyacak Yeni Özellikler

Topluluğun en genç üyeleri olan çocuk ve gençleri korumak instagram için oldukça önemli, bunun için de alınan özellikler ve güncellemeler sayısını arttırdı. Gençlerin güvenliğine odaklanmış özel bir ekip oluşturulup, geliştirilen özellikler uzmanlarla paylaşılıyor. ABD’de, yeni bir Ebeveyn Kılavuzu yayınlamak için ‘‘The Child Mind Institute ve ConnectSafely’’ ile işbirliği yapıldı ve bu kılavuz  Arjantin, Hindistan, Brezilya, Endonezya, Japonya, Meksika, Singapur gibi ülkelerde yayınlandı ve daha pek çok ülkede de yayınlanması bekleniyor.

Instagramı kullanabilmek için en az 13 yaşını doldurma şartı getirilmiş olsa da, çocuk ve gençlerin bu konu hakkında yalan söyleyebileceğini bilen Instagram, yapay zeka ve makine öğretimi eğitimi yoluyla bunun önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Instagram; gençleri, yetişkinlerin istenmeyen temaslarından korumak için yetişkinlerin onları takip etmeyen 18 yaşın altındaki kişilere mesaj göndermesini engelleyen yeni bir özellik sunuyor. Örneğin, bir yetişkin kendisini takip etmeyen bir gence mesaj atmaya çalıştığında, ona DM göndermenin bir seçenek olmadığı şeklinde bir bildirim alıyor.

Birbirlerini takip eden genç ve yetişkinler için ise; sohbet ederken temkinli olmaya teşvik etmek için bilgi sistemleri kullanmaya başlanacak. DM’lerdeki güvenlik uyarıları, potansiyel olarak şüpheli davranışlar sergileyen bir yetişkin onlarla DM’lerde etkileşime girdiğinde gençleri bilgilendirecek.

Mart ayı içerisinde bu özelliklerin bazı ülkelerde başlayacağını belirten Instagram,         önümüzdeki haftalarda potansiyel şüpheli görünen yetişkinlerle, gençlerin ve çocukların etkileşim içine girmesini önleyecek yollar keşfetmeye başlayacağını belirtiyor. Yetişkinlerin ‘Önerilen Kullanıcılar’da genç hesaplarını görmelerini kısıtlamak, Reels veya Keşfet’te genç içeriklerini keşfetmelerini engellemek ve gençler tarafından herkese açık yayınlardaki yorumlarını otomatik olarak gizlemek gibi önlemleri içerebilir.

  • Youtube Short ABD’ye Geliyor

Geçen Eylül ayında, sadece cep telefonlarınızı kullanarak, kısa ve akılda kalıcı oyunlar hazırlamak için geliştirilen ‘‘Youtube Short’’, ilk olarak Hindistan’da yayınlanmaya başlamış ve 6 ay gibi kısa bir sürede Hindistan’daki kanal sayısını üç kat attırmıştır. Öyle ki; artık dünya genelinde günlük görüntüleme sayısı 6,5 milyarı aştı. Önümüzdeki aylarda yeni bir yaratıcılık oyun alanı açılacak, bu da izlemeyi sevdiğiniz içeriklere kendi yaratıcı yönünüzü verebileceğiniz ve yeni bir kitle bulmanıza yardımcı olabileceğiniz anlamına geliyor.

İnsanların eğlenmek ve içerik oluşturucuların keşfedilmesine yardımcı olmak için ‘Kısalar’ bulmalarına da yardımcı olmayı amaçlayan ‘‘Youtube Short’’ ile, YouTube ana sayfasında özellikle Shorts için eklenen satırla, bir videodan diğerine dikey olarak kolayca kaydırmanıza olanak tanıyan yeni bir izleme deneyimi başlatıldı ve mobil cihazda izlemenizi kolaylaştıran bir Shorts sekmesi eklemesi test edilme aşamasında.

En çok ilgilendiğiniz Shorts içeriği, içerik oluşturucuları ve sanatçılarıyla olan bağınızı zaten bildiğiniz ve sevdiğiniz YouTube ile bütünleştirerek nasıl derinleştireceğinizi araştırıyor. Örneğin, Shorts’da bir şarkının bir parçasını duyarsanız, tüm şarkıyı kolayca bulabilir, müzik videosunu izleyebilir veya sanatçı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz YouTube’da. Yakında her iki yönde de çalışacak olan bu özellik ile ‘‘Youtube Short’’ artık daha çok tercih edilecek gibi.

  • Facebook’un Yeni Teknolojisi İle Kas Sistemimizin Komutları Okunuyor

Facebook artık kolunuzdan geçerken kas komutlarını okuyan ve ardından dijital ortamda yanıt vermenizi sağlayan bileklik tipi bir cihaz ile elektrik motor sinir sinyallerini uzvunuzdan geçtiklerini algılayan sensörler aracılığıyla çeviren EMG’yi veya elektromiyografiyi kullanarak kas sisteminizin komutlarını okumayı amaçlıyor.

Bu süreçte dijital katmanlar ve araçlarla basit, etkili etkileşimi mümkün kılacak ve bu tamamlayıcı seçeneklerle etkileşimi ve hatta ekrandaki kontrol öğelerini her zamankinden daha kolay hale getirecek. Bu yeni EMG kontrol süreci, cihaz kontrolünü kolaylaştırmak için vücudunuza, düşünce sürecinize bağlanan benzer hatlar üzerindedir. Facebook’a, düşüncelerinize erişim izni vermiyor, ancak sonuçlar yine de düşündüğümüzden daha geniş kapsamlı olabilir. Facebook, tüm bu araçları ve süreçleri geliştirirken kullanıcı gizliliğinin ön planda olduğunu belirtiyor.

  • Youtube’u Televizyondan İzleyenlerin Sayısı 120 Milyonu Aştı

Youtube, platformunun televizyonda izlenilirliğinin her geçen gün daha da arttığını belirtiyor. Öyle ki; Aralık 2020 verilerine göre Youtube ve Youtube TV’nin, evlerde vakit geçiren 120 milyon kişi tarafından izlenildiği verilerine ulaşıldı. Bu rakam, pandemi döneminden önceki geçen sene Mart ayı verilerinden tam 100 milyon kişi daha fazla. Mobil cihazlardan izlenilme oranı büyük bir paydayı oluştursa da, Aralık ayında oturum açmış olan Youtube izleyicilerinin dörtte birinden fazlasının bu içeriği, evdeki televizyonlarından izlediğine ulaşılmıştır.

Pandemi sürecinde evde kalınan zamanlarda, insanların video izlemesi hem de içerik oluşturması Youtube’un izlenilme oranını arttırdığı da bir gerçek. İnternete ulaşımın artık dünyanın her yerinde daha kolay bir hale gelmesi de insanların kendini dünyaya tanıtmak istemesi ve “influencer”, “fenomen”, “blogger”, ‘‘youtuber’’ gibi kavramlara talebin artması da Youtube izlenme verilerini arttırmıştır.

  • Instagram Lite Artık 170 Ülkede Kullanılıyor

  Facebook Lite uygulamalarından biri olan Instagram Lite, Haziran 2018’de kullanıma açıldı. Instagram Lite, cihazlarında sınırlı hafıza ve depolama alanı bulunan Android işletim sistemine sahip kullanıcılar düşünülerek geliştirilmiş bir Instagram uygulamasıdır. Uygulamanın, Instagram’dan yegane farkı da kapladığı 573 KB’lık alan ile açığa çıkmaktadır. Instagram’ın sadeleştirilmiş versiyonu olarak kabul edilen Instagram Lite, aynı zamanda kullanım kolaylığı ile de ön plandadır. 

Geçtiğimiz yıl, Lourie ve Tel Aviv’deki ekibi, Instagram mühendisliği, ürün, tasarım ve araştırmayı içeren New York merkezli bir ekiple birlikte geliştirilen Instagram Lite , kırsal ve uzak topluluklarda yaşayan insanlara minimum veri kullanarak yüksek kaliteli bir Instagram deneyimi sağlamak için tasarlandı. Performansı güvenilir tutmak için küp geçişleri ve insanların yüzlere uygulayabileceği AR filtreleri gibi süslü, veri açısından zengin animasyonların çoğu kaldırıldı. GIF’ler ve çıkartmalar gibi daha az veriyle keyif verebilecek özellikleri korundu. Yeni dijital kullanıcılar için bir anlam ifade etmeyen bazı simgelerden de kurtuldu. 170’den fazla ülkeden insanlar, hangi ağ veya cihazda olurlarsa olsunlar, yüksek kaliteli bir Instagram deneyimi yaşamak için Google Play Store’da Instagram Lite’ı indirebilecek ve yakında tüm dünyanın hizmetine sunulacak bu uygulama ile Instagramda artık daha kaliteli ve güzel fotoğraflar paylaşabileceğiz.

  • ‘‘Facebook Watch Party’’ Hakkında Her Şey

Facebook tarafından 2018 yılında geliştirilen Watch Party, birlikte izleme özelliğine sahip bir uygulamadır. Üyelerin ortak bir ilgi alanı üzerinden bağlantı kurmasını sağlayan uygulama ile özellikle ilgilendiğiniz konular etrafında topluluğunuzla etkileşim kurmanıza yardımcı olur. Bir ‘Beraber İzleme Partisi’ başlattığınızda, katılımcılar videoları canlı veya kaydedilmiş olarak izleyebilir ve aynı anda çevreleriyle etkileşime girebilir: tepki verme ve gerçek zamanlı yorumlar ekleme gibi. Facebook’ta gerçek zamanlı olarak birlikte video izlenen Watch Party, bu salgın zamanların da eğlenceli bir yoludur.

Facebook grubunuzda bir Watch Party grubu oluşturmak isterseniz, şu adımları izlemeniz gerekir:

Adım 1

Haber Kaynağınızdan, soldaki menüden Gruplar’ı tıklayın ve izleme ekibinizin barındırılacağı grubunuzu seçin.

Adım 2

Gönderi oluştur alanına ve ardından üç nokta simgesine tıklayın.

Ardından seçenekler listesinden Beraber İzleme’yi seçin.

Adım 3

Burada izleyeceğiniz videoları seçmelisiniz. Facebook size Arama, Önerilen, İzlenen, Canlı, Kaydedilen gibi video kategorileri sunar. Bir arama çubuğunda belirli bir videoyu arayabilir veya ek videoları görüntülemek için istediğiniz kategoriyi tıklayabilirsiniz. Herkese açık herhangi bir Facebook videosu partinize eklenebilir. İzleme grubunuza eklemek istediğiniz herhangi bir videoyu seçin, ardından İleri’yi tıklayın. 

Facebook İzleme Partisi’nin tek bir videoyla sınırlı olmadığını, böylece partinize birden fazla video ekleyebileceğinizi unutmamalıyız. Sadece bir video sırası oluşturun ve birbiri ardına oynayacaklar. Partiyi oluşturduktan sonra da video ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.

Adım 4

Seçilen videolardan memnun olduğunuzda, bir açıklama ekleyin ve ardından Gönder’i tıklayın. “Beraber İzleme Partiniz Başlamak Üzere” yazan bir mesaj göreceksiniz.

Artık Facebook grubunuzda Facebook İzleme Partinize başlayabilirsiniz.

  • Tiktok’un Yeni Özelliği İle Acımasız Yorumlar Tespit Edilecek

TikTok, kullanıcılarını birbirine daha nazik kılmak amacıyla yeni özellikler getirdi. Acımasız yorumları tespit etmeye çalışan ve insanlara gönderilmeden önce gönderilerini yeniden gözden geçirmelerini öneren yeni bir bilgi sistemi içeriyor ve video oluşturucuların, yorumları filtreleyebilmesini ve videonun sahibi onaylamadığı sürece tüm yorumları kaldırabilmesini sağlıyor.

Bu özelliğin adı “tüm yorumları filtrele” ve TikTok, “spam ve saldırgan yorumları” göz önünde bulunduran mevcut araçların bir uzantısı ve bunların filtrelenebildiğini ve belirli anahtar kelimelerin gizlenmesine izin veren bir özelliktedir.

Uygulamanın ve genç kullanıcılar arasındaki popülerliğinin, onu kullananların zorbalığına ve refahına zarar verebileceği anlamına geldiği endişesi de taşıyor.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN