Bir Alternatif Daha Var; O da Ralph’i Kurtarmak

Son zamanlarda “SaveRalph” (Ralph’i Kurtar) sloganıyla yayınlanan kısa animasyon video, tüm dünyada milyonlarca kişinin kalbine dokunarak, sosyal medya hesaplarında paylaşıldı ve medyanın gündemine büyük ses getirdi. Tekstilden kozmetiğe birçok markanın ürünü, reyonlarındaki yerini almadan önce güvenilirliği adına savunmasız hayvanları bir takım testlere maruz bırakıyor. Bu hayvanların dramatik hikâyesini Ralph isimli o sevimli tavşanın anlatımıyla izledik.

Çiftlik hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sokak hayvanlarının kurtarılması, vahşi yaşamın korunması ve hayvan testlerinin durdurulması gibi hayvanların yaşadığı zorluklarla mücadele eden Humane Society International’ın kampanyası olan; senaristi ve yönetmenliğini Spencer Susser’ın yaptığı o video ile başladı her şey.

Video’ya Ralph kendini tanıtarak giriş yapıyor. Sağ gözünün kör olduğunu ve kulağının duymadığını, bir insanın sabah işe gitme rutinindeki bir akışta seyircilerine anlatmaya başlıyor. Örneğin, kürkünün tıraş edildikten sonra kimyasallara maruz bırakıldığından bahsederken dişlerini fırçalıyor. Bu işlemlerde canının yandığını dile getirdikten sonra ise “Sonuçta bunu insanlar için yapıyorsak bir sorun yok değil mi? Onlar hayvanlardan daha üstünler; Ay’a bile gittiler” diyor. Videonun ana metnine vurgu yapan en can alıcı kısım belki de burası; Ralph’in bu sözleri. İnsanların Dünya’daki tüm canlıların, onların yaşamı için var olduğunu sanması. Videonun devamında bir deney tavşanı olduğunu ve durumu bir meslekmiş gibi kabul ettiğini hatta tüm ailesinin bu görevi üstlenirken öldüğünden bahsediyor. En sonunda Ralph deney sonucu yaralarla dolu bedeniyle belirerek, “Eğer yaşadığınız yerdeki hükümetler kullandığınız bu ürünlerdeki deneylere izin vermeseydi bu işi bulamazdım, doğada normal bir tavşan gibi yaşardım” diyerek sanki minnettarmış gibi bir kinayede bulunarak mutsuzluğunu dile getiriyor.

Alışkanlıklarımızın etiketini değiştirebilmek

İzlerken kalbimizi sızlatan bu video, henüz tüm dünya ülkelerinde deneysiz üretim hedefine ulaşamamış olsa da, tüketicilerde büyük ölçüde farkındalık yaratmayı başardı. Humane Society International, “SaveRalph” ismiyle başlattığı imza kampanyası ile önemli bir adım atmanın gururunu yaşıyor. Bu kampanya ile Meksika’daki hayvan testlerinin sona ermesi için Meksika halkı, Temsilciler Meclisi’ne bir milyondan fazla imza ulaştırmayı başardı.  Gelişme sonrası, Meksika Sağlık Komitesi’nin hayvan deneyini yasaklayacak yasama reformunu kabul etmesi adına önemli bir çağrıda bulunuldu. Eğer gerçekleşirse Meksika, Güney Amerika ülkeleri arasında hayvan testlerini yasaklayan ilk ülke olacak.

Avrupa Birliği Mart 2013′ten itibaren hayvanlar üzerinde test edilen yeni kozmetiklerin Avrupa’daki satışını yasakladı. Bugün Avrupa’da satılan hiçbir ürün Çin’de satış yapamıyor. Çünkü Çin’de tam aksine hayvan deneyi yapmayan hiçbir kozmetik ürünün satışına izin verilmiyor. Cruelty-free yani hayvanlar üzerinde denenmemiş olduğunu iddia eden bazı markaların Çin’de satış yaparak aslında gerçekten deneysiz olup olmadığı bilgisine ulaşmak mümkün.

Her canlı en az bir insan kadar sağlıklı, mutlu ve uzun yaşam hakkında sahip. Tüketiciler olarak cruelty-free ürünlerin tercihi ile kozmetik şirketlerinin deney tercihlerinin yönünü değiştirme gücüne sahibiz. Sadece alışkanlıklarımızın etiketlerini değiştirerek, uzun vadede birçok canlı için umut olmak aslında hiç de zor değil.

Türkiye’de deneysiz ürün geliştirerek satış yapan birçok marka alternatifi mevcut. Bundan sonraki alışverişlerinizde her zaman kullanmış olduğunuz ürünlerin deneysiz alternatiflerini tercih edebilirsiniz. Cruelty-free ürünleri listeleyen birçok web sitesi var. Buna bir örnek olan deneysiz.org sayfasından temizlik ve kozmetik markalarının listesini bulabilirsiniz.

Sivil toplum örgütü PETA düzenlemiş olduğu kampanyalar, hayvan deneylerine dikkat çeken fotoğraflar ve videolarla hayvanlara etik muamele için 1980 yılından beri faaliyetlerini sürdürmekte olan bir vakıf crueltyfree.peta.org sayfasından cruelty-free şirketler arasında ürün tipi ve satışının yapıldığı bölgeler gibi alt başlıklara ulaşabilirsiniz.

Cruelty-free onayı veren Bunny Free, Cruelty-Free ve Cruelty Cutter gibi mobil uygulamaları telefonlarınıza indirip, alışveriş esnasında deneysiz olup olmadığına emin olamadığınız ürünlerin takibini hemen orada kolayca yapabilirsiniz.

Etik Seçimler isimli web sitesinde “Cruelty-Free ve Vegan Yaşam” başlığı altında yer alan detaylı incelemelere ulaşıp, Türkiye’de ulaşabileceğiniz hayvan deneyi yapmayan ürünler hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz. Hangi ürünler deney yapmıyor bilgisinin yanı sıra, cruelty-free sanılan markalar hakkında da buradan bilgi edinebilirsiniz.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN