50 Kuruş’taki Sabiha Tansuğ Adına Urla’da Müze Açılıyor

Dünyada ilk kez halktan bir kadın olarak, fotoğrafı madeni para üzerine basılan Sabiha Tansuğ’un koleksiyonu Urla Bademler Mahallesi’nde kurulacak müzede sergilenecek.

Bugün 88 yaşında olan ünlü etnolog, araştırmacı- yazar ve koleksiyoner Sabiha Tansuğ,1933 yılında bugün Yunanistan sınırlarında olan Gümülcine şehrinde doğdu. 8 yaşında iken ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç eden Tansuğ, çocukluğunu Tire, Manisa, Akhisar ve Bergama’da geçirdi. İlkokul zamanında bir gösteri sırasında giydiği “eğribaş” adlı gelin başlığının hayatını değiştireceğini o gün anlar. Erken yaşta dikiş dikerek hayatını kazanmaya başlayan Tansuğ, Göztepe Kız Akşam Okulu’nda okurken şapka diker ve satar. 1953 yılında İstanbul’a gelir ve ünlü ressam Nuri İyem’den resim dersleri alarak alanında geliştirir kendisini. 1963 yılında çıktığı Avrupa gezisinde gördüğü kostüm kıyafetlerinin etkisinde kalır ve 1964 yılında turizmciliğe başlar. Otuzlu yaşlarında gazeteci Haluk Tansuğ ile evlenir ve turizm yazıları yazmaya başlar. Bu yazılarından birini yazmak için gittiği Milas’ta, arabasının bozulması üzerine bir köy kahvehanesinde gördüğü “eğribaş” ilgisini çeker ve satın alır, daha sonra ise macera başlar adeta. Anadolu’nun pek çok yerini ziyaret edip, geleneksel şapkaları satın alır.

Çalışmalarının karşılığı olarak ise 1968 yılında, Galatasaray Lisesi yakınındaki Yapı Kredi Binası’nda “Anadolu Kadın Başlıkları” sergisini açar. Bu sergi o kadar çok ses getirir ki;  ünü Türkiye sınırlarını aşar,  dönemin Darphane Müdürü bu ilgiye kayıtsız kalamaz ve sergideki başlıklardan biriyle Sabiha Tansuğ’un portresini madeni paraya basmayı teklif eder. Bu durum, o güne kadar dünya üzerinde daha önce benzeri görülmemiş bir durumdur. Sabiha Tansuğ, halktan bir kadının madeni para üzerine fotoğrafının basılmasının dünyadaki ilk ve tek örneği olarak tarihe geçer.

Sabiha Tansuğ dönemin Kültür Bakanı’ndan Anadolu kültürünü tanıtmak amacıyla sergi açmak için gereken desteği görememiş olsa da, pes etmemiş ve koleksiyonuna yeni parçalar eklemeye devam etmiştir. Öyle ki; 2010 yılında kendi oturduğu dairesini boşaltarak burayı bir müze haline çevirir. Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’nde Sabiha Tansuğ Kültür Evi ziyaretçilerine kapıları açar. 2700 parçadan oluşan koleksiyonundan bazı parçaların çalınmış olması ise Anadolu kültürü için büyük bir kayıp…

Son 2 yıldır yaşamını Urla Bademler Mahallesi’nde sürdüren ünlü etnologun eserleri, Bademler Kültür ve Sanat Vakfı nezdinde kurulacak Bademler Mahallesi’ndeki müzede sergilenecek.  Uluslararası bir müze olma özelliğine sahip olacak olan bu müzede, Anadolu kültürünü yakından tanıma imkânına kavuşabilirsiniz. Müzenin şu an için tam olarak ne zaman açılacağına dair bir bilgi olmasa da umuyoruz ki;  bu kültürel çeşitliliği, yılların donanımı ve emeğini en yakın zamanda deneyimleme fırsatına kavuşuruz.

Ebru Buyukkaya

1990 yılında Istanbulda doğdu. Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. Küçük yaştan beri yazmaya ve okumaya büyük bir merak ve ilgi duyması nedeniyle kendini bu alanda geliştirmeye yöneldi . Halen digital platformlara ve dergilere yazmanın yanı sıra, kendini geliştirmeye de devam etmektedir.

Henüz yorum yok

Bir yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BİZİ TAKİP EDİN